Kello kahden kakku...

Nov 15, 2015

Jokin ihme ja kumma on saanut minut viime aikoina himoitsemaan kotiini ruskeaa ja sinistä. Kumman asiasta tekee se, että olen jo monta vuotta haaveillut uudesta ruokapöydästä, nykyisen ruskean värisen pöydän sijaan. Historia on vain niin vahvasti läsnä pöydän ääressä istuessa, että en ole siitä raaskinut luopua ja vaihtaa valkoiseen. Eikä uutta mieluisaa ole edes löytynyt. Vanha ja kulunut pinta tuo toisaalta oman säväyksensä muutoin vaaleaan/valkoiseen sisustukseen. Kertakäyttökulttuuria vastustavana en myöskään halua hankkia mitään "väliaikaista" ratkaisua ennen kuin omiin silmiin sopiva pöytä on löytynyt. Vanhassa vara parempi ;)

Vanhat astiat ovat saaneet minut kiertelemään Kierrätyskeskuksia. Etsinnässä on vanhat ja kuluneet aterimet, pannut ja kattilat sekä erityisesti musta ja kulunut leipomon paistopelti. Jos satutte törmäämään, niin vinkatkaa ihmeessä! Sinisiä astioitakin on päätynyt kaappiin muutamia kappaleita, jotka täydentää kauniisti valkoista maailmaa. Maailma on täynnä kauniita astioita, mutta jostain syystä me suomalaiset täytämme kaappimme suurimmaksi osaksi Iittalan lautasilla, kupeilla ja laseilla. Olen tähän itsekin sortunut, sillä onhan ne kauniita ja ajattomia, mutta samalla myös persoonattomia samojen tuotteiden löydyttyä lähes jokaisesta kodista. Eikä nykyisin voi enää vedota kotimaisuuteen, kun kyseisesten astioiden valmistus on siirretty ulkomaille. Astioista ja designista puheen ollen... Käykääpä kurkkaamassa tämä video.

Liekö syksyn värit ja tuloaan tekevä talvi pimeydellään ovat vaikuttaneet tämän neidin herkkuhampaaseen, jota on kolottanut jo jonkin aikaa... Joulukin tekee tuloaan jonka myötä joululahjaideat ovat alkaneet pyöriä mielessä. Mitäpä jos tänä vuonna ilahduttaisi ystäviä ja tuttavia itse tehdyillä herkuilla?
Kuivakakku on helppo ja nopea tehdä eikä vaadi syömistä yhdellä istumalla. Kakku säilyy hyvänä useammankin päivän eikä nimestään huolimatta ole kuiva. Ja voipa kakun jopa pakastaakin. Ruskeisiin väreihin mieltyneenä päätin kokeilla banaanikakun leipomista jonka juuret juontavat omassa elämässäni teinivuosiin. Muistan kuinka äitini teki banaanikakkua niin monta kertaa, että siihen tuli totaalinen kyllästys. Kahteenkymmeneen vuoteen en ole banaanikakkuun koskenut. Eiköhän ollut jo aika... 


 Banaanikakku

2  kananmunaa
2 dl  sokeria
150 g  voita sulatettuna
2-3  banaania soseutettuna
8 rkl  maustamatonta jugurttia
3-4 dl  vehnäjauhoja 
1 tl  ruokasoodaa
1 tl  vaniljasokeria
(kanelia)
korppujauhoja


  • Vaahtoa kananmunat ja sokeri. 
  • Lisää joukkoon sula voi, banaanisose sekä jugurtti.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään (itse tosin sekoitin suoraan taikinan joukkoon) ja lisää taikinaan.
  • Lisää taikinaan halutessasi kanelia oman maun mukaan. Kamelin voi jättää myös pois.
  • Voitele ja korppujauhota kuivakakkuvuoka (taikinasta tulee yksi normaalin kokoinen kuivakakku tai kaksi pientä). Kaada taikina vuokaan. Kakku kohoaa uunissa joten täytä vain 2/3 vuuan korkeudelta.
  • Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Mikäli pinta tummenee liikaa paistumisen aikana, peitä se foliolla. Kokeile kakun kypsyys esim. puisella cocktailtikulla tai varrastikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei jää taikinaa. 
  • Kumoa kypsä kakku lautaselle ja anna jäähtyä vuuan kera. Jäähtynyt kakku irtoaa vuuasta helposti. 
  • Tarjoile sellaisenaan tai koristele esim. tomusokerilla.


Herkullisia hetkiä!xx,
Maija

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground