Hävikkiviikon hävitysruokaa...

Sep 8, 2015

Jälleen meni jääkaapin perukoissa liian kauan lojunut avaamaton juustopaketti roskiin. Ai että, miten korpeaa heittää ruokaa roskiin. Omasta typeryydestä kärsii koko kroppa! Miksi ihmeessä ostan juustoa kotiini, kun en sitä juurikaan syö?
   Mielihalut ja -teot ohjaavat ruokaostoksilla kävijää, varsinkin nälkäistä sellaista. Koskaan ei pitäisi mennä ruokakauppaan nälkäisenä! Eikä koskaan pitäisi ostaa ruokaa varastoon "pahan päivän varalle" tai kun "halvalla sai". Kuinkahan monta kertaa ne "pahan päivän" ja sisäisen Sulo Vilénin ostamat tuotteet olen kerännyt kaapin kätköistä suoraan roskikseen. Olenpa kuullut myös erään nimeltä mainitsemattoman tahon toteavan, että jos Suomeen tulee hätätila, niin hän tietää keneltä ainakin löytyy ruokaa varastosta. Totta, vaikkakin hieman liioiteltua ;) Yksi ainoa keittiön vetolaatikoista on omistettu kuiville ruoka-aineille ja säilykkeille. Ei se siis kovinkaan paljoa ole, mutta saattaa näyttää suurelta määrältä yhden hengen taloudessa. Mutta myönnän... kyllähän vähempikin riittäisi. Lapsuudessa opitut tavat (kuusihenkisen perheen kaapissa oli aina oltava ruokaa) ovat iskostuneet muistiin kiveen kirjoitetulla tavalla. Eihän tässä nälkään kuolisi, eikä hätä iskisi vaikka jauhot tai pestokastikkeet loppuisivat kesken kaiken. Suomessa kaupat ovat auki lähes ympäri vuorokauden. Ja kun lähimpään kauppaan on matkaa vain muutamia satoja metrejä, tuntuu vieläkin tyhmemmältä hankkia ruokatarvikkeita varastoon vanhenemaan, heitettäväksi suoraan roskikseen. Eri asia olisi, jos kauppa olisi kymmenien kilometrien päässä.

Tällä viikolla, 7.-13.9.2015, vietetään Kuluttajaliiton järjestämää valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikko-kampanjan tarkoituksena on kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja kannustaa vähentämään hävikin määrää tuotannon ja kulutuksen kaikissa eri vaiheissa.
   Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vuonna 2013 tekemän ruokahävikkitutkimuksen mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla heitetään ruokaa roskiin noin 25 miljoonaa kiloa vuodessa. Aika huisi määrä, vai mitä mieltä olet!? Koko maassa ruokaa heitetään roskiin vuodessa 20-26 kiloa henkilöä kohden eli noin 125 euron edestä. Yhteensä laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain hukkaan noin 500 miljoonan euron edestä (Lähde: Kuluttajaliitto). Huh huh!!

Tällä viikolla siis tyhjennetään jääkaapin kätköihin unohtuneita tuotteita, ennen niiden Parasta ennen -päiväystä. (Päiväyksen jälkeenkin moni tuote on vielä syömkelpoista. Maistamalla ja haistamalla se monesti selviää.) Leipäpaketista syödään kantapalatkin ja leivän päälle viipaloidusta tomaatista se loppuosakin mikä ei mahtunut leivän päälle. Tällä viikolla on hyvä myös kiinnittää huomiota siihen miten esimerkiksi vihannekset tulisi säilyttää kotioloissa. Tiesitkö, että muun muassa kurkku ja tomaatti säilyvät paremmin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa? Käpälä ylös, jos olet tottunut laittamaan kurkun ja tomaatit jääkaappiin! Minulla ne maleksivat keittiön työtasolla... Kurkku omassa muovikelmussaan, jossa se parhaiten säilyykin, ja tomaatit pussissa tai kulhossa. Kurkkua ja tomaattia ei muuten tule säilyttää vierekkäin. Ne kun eivät oikein tykkää toisistaan, kurkun karsastaessa tomaatin sisältämää etyleeniä. Vihannes.netin sivuilta löytyy lisää tietoa vihanneksien oikeasta säilyttämisestä sekä hävikin vähentämisestä. Sivuilta löytyy myös hyviä ja helppoja reseptejä, kuten tämä yrttiöljyn resepti jota hieman tuunasin. Tähän öljyyn hävisikin mukavasti basilikan ja rucolan jämät ja laitoinpa joukkoon vielä hieman pinjansiemeniä joita löytyi kaapin kätköstä kourallinen - ihan vain twistiksi. Ja löytyipä keittiöstä vielä yksi tomaatti ja jääkaapista mozzarellan jämä, joista syntyikin oiva välipala tälle päivälle ;)


 YRTTIÖLJY with a twist!

  1  dl öljyä
1 dl  basilikanlehtiä
1  dl rucolaa
 ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Laita basilikanlehdet sekä rucola kulhoon. Kaada päälle öljy ja ripottele joukkoon suola sekä mustapippuria myllystä. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.

Öljy sopii niin salaatin kuin kasviksien kastikkeeksi. Kokeile myös riisin tai perunamuusin kanssa.


 Ei muuten hullumpaa hävitysruokaa...


xx,
Maija

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground