DIY Pinjata

Jul 14, 2015

Valmista! Vihdoinkin... Suuret oli suunnitelmat ja mielikuvat mielessä tätä projektia aloittaessa, vaan toisinhan siinä kävi. Projekti venyi ja venyi ja jossain vaiheessa näytti jopa siltä, että homma jää kokonaan kesken. Halu nähdä valmis lopputulos nosti onneksi pintaan motivaation saattaa projekti loppuun, vaikka alkuinto olikin jo laantunut. Ja seitsemänvuotiaan kysely pinjatan perään ;)
Kuvat ovat tällä kertaa vain puhelimella räpsäistyjä kuvia (eihän siinä mitään kunnon kuvia voi ottaa, kun kädet on liimassa tai liisterissä eikä assistenttia näy mailla halmeilla!) Kaikesta huolimatta... vitsit, että olen ylpeä lopputuloksesta!

Koko hommahan lähti liikkeelle jo maaliskuussa, kun siskontytön seitsemänvuotispäivät lähestyivät. Neiti puhui ja puhui kuinka haluaisi Pinjatan synttäreilleen. Eskarissa oli kuulemma kerran ollut eikä hän ollut päässyt kokeilemaan sen rikkomista. Noh, minähän tietenkin puuhailevana tätinä lupasin tehdä tytölle pinjatan yhteistyönä neidin kanssa. Halusin ilahduttaa ja täyttää yhden toiveen, mutta en kuitenkaan halunnut maksaa rikottavasta kuoresta 20 euroa! Eihän tuollaisen pinjatan tekeminen vaikeaa ole, ajattelin. Mielessäni myös mietin, että siinäpä onkin kiva projekti meille kahdelle tytsylle (Joo-o... ainahan sitä saa haaveilla!) Alku lähti kyllä ihan lupaavasti liikkeelle, mutta kuten arvata saattaa, niin eihän siinä kauaa kestänyt, kun neidin into lopahti "En mä taidakaan jaksaa tehdä tätä...", leikit kutsuivat ja minä jäin tekemään pinjataa yksin. Tenkkapoo tuli siinä vaiheessa, kun piti keksiä mitä pinjatan sisälle laitetaan. Neidille ei tuolloin karkki juurikaan maistunut (Ei sinänsä mikään huono juttu, mutta kun mikään ei oikein maistunut... Kasvuvaiheita, kasvuvaiheita.). Milläs se pallo nyt sitten täytetään? Siihenhän se homma sitten tyssäsi ja pallo jäi odottamaan mitä tuleman pitää...  
Viime viikonloppuna homma sai uudelleen tulta alleen... "Täti, voidaanko ME jatkaa sitä pinjataa?" No tottahan toki!! (Note to self: Muista, että seitsemänvuotiaan into ei kestä kauaa!!) Lähikaupan karkkivalikoimista valikoitiin sopivat täytteet ja jotain terveellisempääkin kuin pelkkää karkkia lähti mukaan. Päällystysmateriaaliksi valikoitui pinkki silkkipaperi, jota olin aikoinaan tuonut töistä mukanani vinon pinon. Vaatekaupassa visualistin hommia tehdessäni, oli ystävänpäivä-kampanjasta jäänyt läjä pinkkiä silkkipaperia ylimääräiseksi, joka oli menossa roskiin. Sisäinen Sulo Vilen oli jo tuolloin minussa ja olin kysynyt josko saisin ottaa paperit itselleni. Sopihan se. Parempi käytössä kuin roskiksessa! Kymmenen vuotta ehti paperit odottaa käyttöään, mutta mä niin tiesin, että joskus niille vielä löytyy käyttöä ;) Täytteet, check! Päällyspaperi, check!


Ei muuta kuin hommiin... Tässä vaiheessa olikin yksi kaksivuotias apuri ilmaantunut paikalle seitsemänvuotiaan lisäksi. "Täti, minä haluan myös!" Aha, vai niinkö? (Mitähän tästäkin tulee?) Seitsemänvuotiaalla oli kuitenkin ratkaisu... Neidit leikkivät keskenään, kun täti aloitteli projektia. (Mites tässä taas näin kävi?) Myöhemmin samana päivänä, kun projekti jatkui, ja seitsemänvuotias oli paikalla ilman pienempää kopiotaan, tehtiin hommaa yhdessä kunnes kuului...  "Voidaanko tehdä jotain muuta? Pidetään vaikka tyttöjen ilta! Sä voit tehdä ton loppuun vaikka sitten kun mä nukun." Ai, voin vai!?


Ei pidetty tyttöjen iltaa enkä muuten tehnyt pinjataa loppuun yöllä.
Vaikka yhteistyö ei sujunutkaan niin kuin olin haaveillut, suostui neiti sentään ottamaan lopputuloksesta kuvan (ja hienon kuvan ottikin!).
"Täti, siitä tuli hieno!" No tulihan siitä! Ja tehtiinhän me sitä yhdessä, edes vähän. 
Arvatkaas mikä kysymys leijuu ilmassa nyt, kun pinjata on valmis!? ;)


Pinjatan tekeminen on oikeasti todella helppoa. Aikaa toki kuluu eri vaiheisiin kuivumisaikoineen (ei kuitenkaan paria kuukautta kuten minulla!) Niin ja vinkkinä... Lasten kanssa homma onnistuu, jos annat heille vain pieniä osia tehtäväksi ;)

DIY PINJATA

Tarvitset:
Ilmapallo (mitä isompi pallo, sitä isompi pinjata)
Sanomalehtiä
Vehnäjauhoja
Vettä
Kulho
Keppi (jätskitikku)
Narua
Teippiä
Liimaa
Silkkipaperia

Paperia tai muovia työpöydän suojaamiseen
Karkkia, rusinoita, tarroja tms. täytteeksi 
Rikkomiseen pesäpallomaila tai paksu keppi

 1. Puhalla ilmapallo täyteen. Solmi pallo ja sido naru pallon päähän.
 2. Leikkaa sanomalehdestä soiroja.
 3. Sekoita liisteri kulhossa. Liisteri valmistuu vehnäjauhosta ja vedestä. Mittaa kulhoon 3 dl jauhoja ja 1 dl lämmintä vettä. Sekoita tasaiseksi. (Monesti seos kiehautetaan kattilassa, mutta minä jätin kyseisen vaiheen pois. Lämmin vesi ja vehnäjauho toimivat sellaisenaan vallan mainiosti)
 4. Kastele paperisoiro kerrallaan liisterissä ja asettele limittäin ja lomittain pallon päälle. Kun pallo on kokonaan paperisoirojen peittämä, laita pallo kuivumaan narustaan esim. kylpyhuoneeseen. Kun pallo on kuivunut, tee toinen kerros ensimmäisen päälle. Anna jälleen kuivua. 
 5. Kun pallo on kuivunut, puhkaise sisällä oleva ilmapallo. Solmi uusi naru jätskitikun ympärille ja varmista, että naru pysyy paikallaan kiinnittämällä se teipillä tikkuun. Pujota tikku naruineen pallossa olevaan reikään. Nyt pallossa on jälleen naru jonka avulla pallon saa roikkumaan. 
 6. Leikkaa pallon kylkeen luukku, josta saat pallon täytettyä haluamillasi yllätyksillä. Täytä pallo ja teippaa luukku kiinni.
 7. Päällystä pallo muutamalla silkkipaperilla ja kiinnitä teipillä paperit pallon ympärille. Leikkaa silkkipaperista haluamasi kokoisia soiroja ja leikkaa soirot täyteen hapsuja. Liimaa hapsunauhat pallon ympärille, aloittaen pallon pohjasta. Hapsuta koko pallo!
 8. Valmista!
 9. Pidä juhlat! Laita pallo roikkumaan esim. ulos puun oksalle, mikäli säät sallivat. Juhlasankarin silmät voi sitoa ennen pinjatan rikkomisyritystä, mutta se ei ole välttämätöntä. Turvallisuus ennen kaikkea! Pitäkää hauskaa!! 

xx,
Maija

2 comments:

 1. Replies
  1. Näin minä muistelen tehneeni tuon liisterin. Kolme osaa jauhoja, yksi osa vettä. Jos tulee liian paksua, niin vettä vähän lisää.

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground