Yrittäjän elämää...

Jun 24, 2015

Jatkuva yrittäminen on viime aikoina syönyt intoa luoda jotakin ihan muuta. Pää on kyllä täynnä ajatuksia ja ideoita, mutta kädet eivät ole tarttuneet kameraan samalla innolla kuin aiemmin. Blogia on tylsä päivittää ilman kuvia, sillä kuvat kertovat paljon.
Ajatukset ja tekemiset ovat olleet työssä siis yrittämisessä. Markkinointi, uusien yhteistyökumppaneiden ja työkeikkojen etsiminen, aikataulujen sopiminen, sähköpostien lähettäminen ja uusien ideoiden luominen, omaa työtä edistääkseen, ovat vieneet mehut. Heinäkuu on monella lomakuukausi jolloin asioiden hoitaminen hidastuu. On siis hoidettava asiat järjestykseen ja hyvälle mallille tulevaa syksyä varten. Yrittäjän on luotava jatkuvasti jotakin uutta. Markkinoidakseen itseään, on oltava äänessä vaikka haluaisikin olla hiljaa eikä huudella tekemisistään. On verkostoiduttava, pidettävä silmät ja korvat auki kaikkialla. Välillä on kuitenkin levättävä... Mieli kaipaa lepoa, luodakseen jotakin uutta ja jaksaakseen jatkaa eteenpäin.

Toimittajan töitä...

Yrittäminen ei ole yksinkertaista ja helppoa, vaikka se siltä saattaakin näyttää. "Tuolla se vain viettää aikaa mökillä". Totta, kesäkuun olen viettänyt mökillä, mutta kyllä niitä töitä mökilläkin on tullut tehtyä. Kun netti toimii lähes kaikkialla, niin miksi en hyödyntäisi sen tuomaa vapautta tehdä töitä muualla kuin kotona. Varsinkin, kun siihen on mahdollisuus. 
Yrittäjän vapaus on kuitenkin kaukana vapaudesta. Taakka on melkoinen kannettavaksi eikä yksinyrittäjällä ole ketään kenen kanssa sen taakan jakaisi. Työasiat ovat mielessä 24/7. Yksinyrittäjänä olen vastuussa kaikesta mitä teen, niin työn saamisesta kuin sen tekemisestä. Palkkio tehdystä työstä ei kilahda itsestään tililleni. Moni ajattelee, että yrittäjällähän on hyvin pullat uunissa, kun yhdestä työkeikasta saa parhaimmillaan nelinumeroisen summan rahaa (harvinaista tosin nykyisin). Moni ei kuitenkaan ymmärrä, että tienatakseen saman summan uudelleen, on yrittäjän myytävä itsensä ja osaamisensa joka kerta uudelleen niille samoille ihmiselle joille on jo aiemmin työnsä myynyt. Ajat ovat kovat ja kaikessa säästetään, myös työntekijöissä. Kilpailu on kovaa eikä jatkuvuutta ole. Keikka on keikka. Kaikki voi muuttua yhdessä hetkessä. Moni myös unohtaa, että tehdystä työstä pitää maksaa verot, eläkkeet, vakuutukset ja kulut. Käteen jäävä summa on siis lopulta jotain ihan muuta kuin se minkä asiakas minulle maksaa.
Entäpä sitten sairauslomat, lomarahat yms.? Lomarahaa tai palkallista lomaa on turha odottaa. Lomaa pidetään silloin, kun siihen on mahdollisuus, ja töitä tehdään sairaanakin tai loukkaantuneena.

Kaksi syksyä sitten mursin pikkuvarpaani kotonani tehdessäni lähtöä työkeikalle katalogikuvauksiin kuvausjärjestelijäksi. Yksinyrittäjänä en voinut pyytää ketään muuta menemään keikalle puolestani. Tiedossa oli kuvauslokaation purku eli koko päivä pelkkää kävelyä. Päivä meni klenkaten ja hammasta purren, mutta periksi en antanut. Se tehdään mikä on sovittu, vaikka pää paketissa! 

Yrittäjällä on lomien suhteen pieni etuoikeus päättää loma-ajoistaan itse. Tosin, jos työkeikka osuu lomalle, niin se keikka menee sitten ohi ellei lomaa pysty keskeyttämään. Joskus keikat menevät myös harmillisesti päällekkäin. Tuollaiset asiat toki harmittavat, mutta ihminen ei voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan.

Oletko palkkatöissä ja ansaitset tilillesi joka kuukausi tietyn summan? Oletko joskus harmitellut, kun palkka ei kasva, vaikka oletkin joutunut tekemään töitä enemmän kuin normaalisti kiireiden vuoksi? Entä oletko miettinyt miltä tuntuisi, jos joutuisit joka ikinen aamu myymään osaamisesi uudestaan ja uudestaan saadaksesi seuraavalle viikolle työtunteja, joista palkkasi muodostuu? Näiden asioiden parissa yrittäjä elää... Säännöllisiä tuloja ei ole ja työpäivät voivat joskus venyä 12 tuntisiksi, ellei ylikin. Toisinaan huomaa tekevänsä kahden ihmisen työt yhden keikan aikana...

Kuvausjärjestelijän hommissa...

Kahvitauot, lounastauot, brainstormingit ja pienet juoruiluhetket työkavereiden kanssa ovat harvinaista herkkua yksinyrittäjälle. Suurin osa työpäivistä kuluu omissa oloissa. Työkeikoilla onneksi pääsee nauttimaan muiden ihmisten inspiroivasta seurasta. Kun viettää suurimman osan ajastaan tehden työtä yksin, osaa arvostaa tiimityötä ihan toisella tapaa. Varsinkin, jos nauttii tiimityön tekemisestä. 
Jakkupuvuille ja korkokengille ei ole juurikaan käyttöä, ainakaan kuvausjärjestelijän hommissa. Työ on välillä hyvinkin fyysistä ja sisältää kaikkea mahdollista tavaroiden etsimisestä niiden kantamiseen ja kokoamiseen. Toimittajan roolissa voin välillä pukeutua "paremmin", mutta harvemmin kukaan vaatteitani katsoo, kun istun kotonani koneen ääressä.

Miksi olen yrittäjä?

Jokaisessa työssä on hyvät ja huonot puolensa. Onhan tässä työssä hyviäkin puolia, mutta halusin tuoda esille ne piiloon jäävät seikat. Nautin työstäni luovuuden ja visuaalisuuden parissa. Haluan myös toisinaan haasteita. Yrittäjyyteen olen ehkäpä jollakin tapaa kasvanut, sillä oma isäni on entinen yrittäjä, joka nykyisin nauttii eläkepäivistään. Vaikka talouden taantuman myötä ylämäkien ohella on ollut alamäkiä, niin periksi en ole halunnut antaa. Lopettaminen on käynyt kyllä mielessä, mutta en ole halunnut luovuttaa. Haluan tehdä sitä mikä minua kiinnostaa ja mistä nautin. On kunnia nähdä suomalaisia koteja ja tutustua kotien omistajiin. On hienoa päästä kirjoittamaan kotien tarinoita. On upeaa olla mukana erilaisissa projekteissa kuvien maailmassa ja käyttää omaa luovuutta sekä visuaalisuuttaan. Kun työstään nauttii, sitä ei edes koe työksi.

Oletko kiinnostunut yrittäjyydestä? Tai oletko kenties jo yrittäjä?

Syksyllä, 18.9 järjestetään Tampereella Tampere-talossa naisyrittäjille sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille naisille seminaaritapahtuma nimeltä Feminaari. Tapahtuma sai alkunsa kolmen nuoren naisen palavasta intohimosta yrittäjyyteen. Nämä naiset uskovat suomalaisista naisista löytyvän kipinää, intohimoa ja paloa jota yrittäjyys vaatii ja mitä suomalainen yrityskulttuuri tarvitsee syttyäkseen uudelleen. Ja löytyyhän sitä meistä!!


Feminaarissa pääset kuulemaan tunnettuja suomalaisia menestyneitä naisia, jotka ovat lähteneet tavoittelemaan haaveitaan ja onnistuneet. Kivikkoja ja karikkoja on toki jokainen kohdannut matkallaan, mutta unelmista on pidetty kiinni. Tapahtumassa kuulet mm. Ilona Rauhalan, Katja Ståhlin, Anne Bernerin sekä Tiia Vanhatapion tarinoita yrittäjyydestä. Tapahtuman ohella on myös mahdollisuus verkostoitua ja kohdata muita naisyrittäjiä.

Käy tutustumassa tapahtumaan osoitteessa feminaari.fi

Minun yrittäjän elämään voit tutustua toiminimeni facebook -sivuilla klikkaamalla TÄSTÄ

Ai niin... Osaamista on aina hyvä laajentaa joten jos hyvin käy, niin syksyllä tämä neiti on opiskelemassa valokuvaamisen ihmeellistä maailmaa ;)


xx,
Maija

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground