Vaniljaa ja raparperiraitoja...

Jun 4, 2015

Hiljaiselo on jälleen jatkunut. Kirjoitustyöt ovat pitäneet poissa blogin parista, vaikka koneen ääressä onkin tullut istuttua. Kotitoimisto on siirtynyt pääosin parvekkeelle, jossa ilme on muuttunut kesäiseksi. Instagramissa onkin vilahtanut jotain kuvia kyseisestä lisähuoneesta ;)

Viime sunnuntaina oli pakko ottaa pieni irtiotto työstä. Suuntasin auton kohti mökkiä ja Mäntyharjun maisemia. Täällä olen edelleen, Mäntyharjulla siis, vaikka pitäisikin olla Barcelonassa juomassa cavaa ja syömässä tapaksia. Aina ei mene asiat suunnitelmien mukaan...  Harmittaa, mutta minkäs teet. Uskon, että tälläkin matkan peruuntumisella on jokin tarkoitus, joten turha asiaa sen suuremmin murehtia, vaikka välillä harmi iskeekin.

Mökillä on tullut vietettyä laatuaikaa siskontyttöjen kanssa. Kirppareita on kierrelty ja alkukesästä nautittu. Noh, on niitä töitä tosin täälläkin tehty. Työnarkomaania minusta ei saa, mutta tällaista tämä yrittäjän elämä on. Onneksi töitä voi tehdä osittain paikasta riippumatta.
Koekeittiössäkin on ehditty testaamaan uutta reseptiä. Raparperia jälleen... Tai oikeastaan päärooli oli vaniljalla ja raparperi pääsi sivuroolissa koreilemaan ja antamaan vivahduksen maustaan. Näyttää haastavammalta roolisuoritukselta, kuin mitä todellisuudessa on.
Minulla ei ole tapana tehdä koeversioita kakuista tai muistakaan tuotoksista, vaan sillä mennään mikä ensimmäistä kertaa tehdään. Näin tälläkin kertaa... Joskus onnistuu, joskus ei. Epäonnistuneita tuotoksia ei tietenkään muille näytetä, mutta tällä kertaa oli onni myötä. Tulos onnistui kiitettävästi, ainakin omasta mielestäni. Lahjomaton makuraatikin (2- ja 7-vuotiaat neitoset) tykkäsi! Ja kun jonkun vision on saanut päähänsä, myös tuloksen kuvaamisen suhteen, niin siinä ei hyttyset tai myrskytuulet ole esteenä, kun tarvitaan tarpeeksi valoa vision toteuttamiseen. Onneksi ei ole mökkinaapureita lähellä. Olisivat saattaneet pitää outona tai vähintäänkin lääkityksen tarpeessa olevana, jos olisivat nähneet minut kuvauspuuhissa. Siinä sitä ulkona, mökin seinustan vieressä, huidoin hyttysiä, räpsin kuvia ja toimin samalla tuulensuojana. Ja kaikki tämä on tietenkin vaivan arvoista ;)

Tämä kakku on pieni, mutta ohje on kakulle, jonka halkaisija on 23-24 cm. Ohjeen puolittamalla saat kaksi pientä kakkua.


Vaniljainen juustokakku ja raparperiraidat

keksipohja

175 g  digestivekeksejä 
50 g  voita

vaniljamousse

4  liivatetta
2  valkuaista
¾  dl  sokeria
2 dl  vispikermaa
400 g  vaniljatuorejuustoa
2 rlk  maitoa

koristeluun

2 ½ dl  vettä
1 ¾ dl  sokeria  
1-2 isoa raparperinvartta

  • Murskaa keksit. Paksu pakastinpussi ja kaulin ovat oivat apulaiset tässä hommassa. Keksit pussiin, pussi kiinni ja kaulimella keksit muruiksi. Simppeliä ja siistiä!
  • Pohjusta irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla. Sulata voi ja sekoita keksien joukkoon. Painele seos paperoituun vuokaan.
  • Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri joukkoon vähitellen vaahdotuksen aikana. 
  • Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. 
  • Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja vaahdota kerma.
  • Kuumenna maito kiehuvaksi. Lisää liivatteet kuumennettuun maitoon ja sekoita. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon. Nostele joukkoon valkuaisvaahto ja lopuksi vatkattu kermavaahto.
  • Kaada täyte vuokaan. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Koristele kakku ennen tarjoilua.

  • Kaadi vesi kattilaan ja lisää sokeri. Kiehauta kunnes sokeri on sulanut veteen ja laske levyn lämpötilaa. Anna kiehua hiljalleen. 
  • Laita tiskipöydän tai leikkuulaudan päälle talouspaperia. Leikkaa raparperinvarsista kuorimaveitsellä ohuita soiroja pitkittäissuunnassa. Laita muutama soiro kerrallaan sokeriveteen noin 30-40 sekunniksi, kunnes raparperi on hieman pehmennyt. Nosta soirot talouspaperin päälle. 
  • Asettele pehmenneet raparperisoirot yksi kerrallaan hyytyneen kakun päälle. Tyyli on vapaa. Leikkaa keittiösaksilla reunojen yli menevä osa pois. Voit voidella raparperit sokerisiirapilla, joka jäi raparperien pehmentämisestä, mikäli haluat lisää kiiltoa kakun pintaan.
  • Voilà! Valmista...  Suosittelen annospalojen leikkaamista terävällä veitsellä kakkulapion sijaan. Raparperi ei leikkaudu ihan helpolla.




xx,
Maija


1 comment:

Proudly designed by Mlekoshi playground