Hormonien sota...

Jun 14, 2015

Kesä ja kärpäset! Kesää, tai ainakin niitä kesäisen lämpimiä päiviä yhä odotellaan, vaikka kärpäset ovatkin jo täällä. Kaipaan lämpöä ja auringonpaistessa, mutta samalla olen tyytyväinen, että helle on antanut odotuttaa itseään. Ai miksikö? Noh, syynä tähän on kasvoni. Kyllä, luit ihan oikein. Kasvoni.

Blogini lukijat, tai muuten vain sivuilla pistäytyneet, saattavat muistaa minun kirjoittaneen keväällä kasvojani kiusaavista näppylöistä, joiden syyksi epäilin jonkinlaista hormoniepätasapainoa. Kevät on vaihtunut kesäksi, eikä vain luonnossa, vaan myös kasvoillani. Siinä missä kesäkukat kukkivat kilpaa keskenään, kukkii myös näpyt naamallani...Alla oleva kuva voi aiheuttaa pahoinvointia tai järkyttää herkimpiä lukijoita!


En olisi ikinä uskonut, että tulen julkaisemaan itsestäni tätä kuvaa. Kuva on kolmen viikon takaa, jolloin ihoni oli todella hurjan näköinen. Suru silmissäni kuvastaa tunteeni. Itku oli päässyt vain hetkeä ennen kuvan ottamista. Otin kuvan itsestäni, jotta saisin toisenlaisen perspektiivin itseeni peilin sijasta. Auttoiko se? Ei. Kuva tuntui paljastavan totuuden peiliä pahemmin! Kyse ei siis todellakaan ole enää vain muutamasta näpystä poskilla ja leukapielissä vaan kuten kuvasta näkyy, on ihoni kuin sotatantere. Silmämeikkiä lukuunottamatta kasvoillani ei ole mitään muuta meikkiä, ei peitevoidetta eikä mitään muutakaan ihoa tasoittavaa. Eikä ihoa ole muokattu photosopissakaan ja sen kyllä huomaa...

Moni näppylöistä kärsivä tyttö tai poika, mies tai nainen, tietää miltä näppylät naamassa tuntuu. Uskon, että tiedätte miltä tuntuu, kun iho on näinkin hurjassa kunnossa. Ne onnelliset, jotka eivät ole ikinä joutuneet kärsimään näppylöistä kasvoillaan, voivat vain kuvitella tunteeni. Vaikka kyse ei ole pelkästään siitä miltä näppylät näyttävät, vaan myös tuntuvat, on kosmeettisella haitalla kuitenkin se isoin ja merkittävin vaikutus ihmismieleen. Kasvot, kun ovat jatkuvasti esillä, eikä niitä voi piilottaa samalla tavalla kuin muita ruumiinosia (toki meikkivoiteella saa pieniä ihmeitä aikaan)... Itsetunto on siis todella suurella koetuksella. Varsinkin tämän herkän ihmisen itsetunto, joka ei koskaan saanut kasvaa täyteen kukoistukseen, vaan joutui runnotuksi jo taimivaiheessa. 

Kun lapsena joutui kuulemaan ivallisia kommentteja silmälaseistaan ja pienestä pyöreydestään (1980-luvulla pelkästään silmälasit riittivät kiusaamisen syyksi) ja teininä (ikä jolloin tutustutaan omaan muuttuneeseen ulkokuoreen ja luodaan omaa identiteettiä sekä pohjaa itsetunnolle) ulkonäköni ei muuten vain miellyttänyt muita, varsinkaan vastakkaista sukupuolta, jätti kiusaaminen arvet heikkona pohjana itsetunnolle. Jokaisen kiusaajan olisikin hyvä miettiä minkälaista tuhoa he saavat aikaan toisessa ihmisessä. Sanat satuttavat ja jättävät helposti syvätkin haavat ihmisen itsetuntoon! En usko, että kukaan meistä haluaa kuulla olevansa ruma toisten silmissä...
 
Viime kuukausina olen kokeillut vaikka mitä eri vaihtoehtoja ihoni sotatilan rauhoittamiseen, heikon tuloksin. Lääkärin juttusillakin olen käynyt, jonka seurauksena vuosia käytössäni ollut yhdistelmäehkäisyvalmiste päätettiin vaihtaa toiseen, hormoneja enemmän sisältävään vaihtoehtoon. Tämä siksi, että tietyt hormonit vaikuttavat näppyihin eli akneen (inhoan tuota sanaa). Kolmisen viikkoa on nyt takana uuden valmisteen kanssa ja elämästä on tullut yhtä helvettiä viimeisen viikon aikana. Onnellisia olkaa te miehet, jotka ette joudu kärsimään hormonien heilahteluista samalla tavalla kuin me naiset!! Olisi elämä aika paljon helpompaa, jos vain joutuisi seuraamaan vierestä toisen mielialan vaihteluja sen sijaan, että joutuu itse niistä kärsimään... Asiat ärsyttävät potenssiin kaksi tai jopa kolme. Mielialat vaihtelee tunnin välein ja kroppa on turvoksissa kuin räjähtämäisillään oleva ilmapallo. Iho ei tietenkään ole ollut moksiskaan uudesta kokeilusta vaan jatkaa kukintaansa ja sotimistaan samaan malliin kuin aiemmin. Tiedän, että asiat ottavat aina oman aikansa, mutta viimeistään kahden viikon jälkeen tämä nainen palaa aiemmin käyttämäänsä valmisteeseen, ihan vain turvatakseen muiden hengen ja oman mielenterveytensä!


Moni saattaa miettiä miksi ihmeessä edes kerron tällaisista asioista täällä blogissani. Haluan jakaa kokemukseni teidän kanssanne, jotka olette ehkä joskus kokeneet jotain vastaavaa, tai kärsitte juuri tällä hetkellä iho-ongelmista. Vertaistuki on yksi parhaimpia tapoja käsitellä asioita jotka koskettavat omaa elämää, niin hyvässä kuin pahassakin. On helpottavaa huomata, ettei ole yksin asioittensa kanssa! Samassa tilanteessa oleva ymmärtää paremmin kuin ihminen joka ei ole kokenut samaa.  Joku saattaa pitää omia kasvojaan tuijottavaa ihmistä pinnallisena ja koko asiaa ihan turhanpäiväisenä juttuna. Helppohan se on sanoa tai edes miettiä moista, ellei itse ole joutunut kokemaan samaa.
Jokaisella meillä on omat ikävät asiat elämässänne eikä niitä voi vertailla. Kukin kokee asiat myös omalla tavallaan. Joku haluaa vaieta asioista, kun taas toiselle avoimuus tuo helpotusta.

Luin viime viikolla Olivia lehdestä jutun Suvi Tiilikaisen taistelusta aknea vastaan. Pystyin täysin samaistumaan Suvin tunteisiin koskien iho-ongelmia. Itsekin kun olen taistellut näppyjä vastaan jo yli 20 vuotta... Artikkelissa oli maininta Suvin käyttämästä tuotteesta, josta hän on saanut avun iho-ongelmiinsa. Kyseessä on otsonoitu oliiviöljy, antimikrobinen öljy, joka tappaa sieniä, bakteereja ja viruksia. Öljyä käytetään iholla kasvovoiteen tavoin. Kuten varmaan arvaatte, niin sama tuote löytyy nyt myös omasta näppyjen vastaisesta taisteluarsenaalistani. Vasta pari päivää on takana tämän ihmeellisen öljyn testausta, joten vielä en osaa sanoa juuta enkä jaata sen toimivuudesta omalla kohdallani. Mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Erilaisia kun ollaan... Taistelu siis jatkuu, niin näppyjä kuin lannistumista vastaan! It's not an easy road...xx,
Maija


6 comments:

 1. Minä tiedän tasan tarkkaan mitä koet. Nuo hormonifinnit ovat vielä niin syvällä ihon alla, että niiden parantuminen kestää iäisyyden. Eikä mikään aine auta niihin, minusta jopa tuntuu, että ne jopa pahentavat tilannetta. Minulla ei ollut mitään ongelmaa teini-ikäisenä, mutta aikuisena se tuli vastaan ja vaan jatkuu ja jatkuu. Loppuu varmaan kun tulee vaihdevuodet tai sitten vielä pahenee. Kauhulla odotan... Koska patit tulevat sisältäpäin, olen järkeillyt, että parantaminen varmaankin pitää aloittaa sisältäpäin. Olen kyllä huomanut, että pienikin ruokavalion lipsuminen tai stressi aiheuttaa vähintään 5 uutta jättipattia ympäri kasvoja. Tiukka ruokavalio(viljaton, maidoton, sokeriton) ja hellä ihonhoito pitää ihon suht. koht. "hyvänä" Hyvänä tarkoitan alle 5 pattia samaan aikaan :D. Taistelu jatkukoon! Tsemppiä sinulle ja muista nauttia kesästä! ps. olen joskus pessyt ihoa tavallisella oliiviölyllä ja ihoni on tykänyt siitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa olen minäkin tässä yrittänyt järkeillä, että jokin nämä näpyt/paiseet laukaisee, mutta mikä onkaan sitten se tekijä. Olen jo monta vuotta kärsinyt stressistä joten siinä mielessä ihmettelen miksi ihoni reagoi juuri nyt tällä tavalla. Ruokailutottumuksiani en ole muuttanut juurikaan suuntaan tai toiseen. Maitotuotteita en juurikaan käytä. Viljoista käytän pääasiassa kauraa ja ruista. Sokeria tuntuu nykyisin olevan ruuassa kuin ruuassa, vaikka sitä ei siihen itse lisäisikään. Syön eineksiä todella harvoin ja pyrin valmistamaan terveellistä ruokaa kotioloissa. Ainahan sitä voisi parantaa ruokavaliota, mutta kyllä välillä pitää olla lupa herkutteluun ;)
   Olisi mielenkiintoista tietää omat hiven- ja kivennäisaine sekä vitamiiniarvot. Nykyisin ruoka jota syödään on niin prosessoitua ja ravintoköyhää, että esim. hyvien vitamiinien puutostiloja on varmasti yhdellä jos toisella. Meillä on ruokaa kaupoissa yllin kyllin eli emme näe nälkää, mutta silti väki voi huonosti. On masennusta ja muita sairauksia...

   Eihän nämä näpyt maailmanloppu ole, mutta kyllä sitä vain huomaa miten ne vaikuttaa omaan kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Sitä yrittää peitellä kasvojaan tavalla tai toisella ja mieluummin viettää aikaa omissa oloissaan kuin ihmisten ilmoilla. Elämistä ei kuitenkaan voi lopettaa näppyjen takia, eikä edes pidä, joten taistelu jatkukoon!

   Kiitos merikukka <3 Ihanaa kesää myös sinullekin ja tsemppiä taisteluun näppyjä vastaan!

   Delete
 2. Ymmärrän hyvin tuskasi. Itselle puhkesi ruusufinni joitakin vuosia sitten. Sehän on kypsän iän akne, mutta yhtä inhottava ja näkyvä. Muutamia pitkiä antibioottikuuria on tullut syötyä sillä seurauksella, että pötsi on ihan sekaisin ja eka näppy naamassa heti kuurin loputtua.
  Itsekin olen varma, että osasyyllinen on se mikä menee kurkusta alas. Ruokatottumusten muuttaminen ei vaan ole mikään läpihuutojuttu.
  Taistelu jatkuu, tsemppiä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Hanne <3
   Ruokatottumuksien muuttaminen ei todellakaan ole mikään ihan helppo homma. Pienin askelin ne muutokset pitää tehdä, jotta ne ovat pysyviä. Itse kyselin jo lääkäriltä antibioottikuuria, mutta näin kesällä sitä ei oikein kannata syödä. Nyt kun olen miettinyt asiaa epätoivoisten hetkien välissä, niin en taida edes haluta antibioottikuuria. Aikamoisia myrkkyjähän ne ovat elimistölle ja takuuta niiden avusta ei todellakaan ole, kuten sinulla on käynyt. Tosi kurja juttu tuo ruusufinni. Ymmärrän kyllä hyvin, että inhottavaltahan se tuntuu oli ikä mikä tahansa.
   Katsotaan saanko minkäänlaista apua omaan ihooni tuosta otsonoidusta oliiviöljystä, vaikka pahoin pelkäänkin, että taistelu tulee vielä jatkumaan pitkään.
   Tsemppiä myös sinulle taisteluun! :)

   Delete
 3. Tsemppiä Maija <3 Minä taasen kuulun niihin, jotka kokivat tuon ihanan yläastevuosien pizzanaamauden. Kuudennalla luokalla alkoivat tulla ensimmäiset ja sitten yläasteella se räjähti. Monet muut tuskailivat kahden viikon kestävie teinirakkauksien perään ja minä tuskailin finnejeni kanssa. Aloitin kuiten sen hurjista hurjimman Roacutan kuurin kahdeksannella luokalla ja söin kuuria kaksi ja puoli vuotta yhteen soittoon. Lukioon mennessäni ihoni oli kuin vauvan peppu. Se teki itsetunnolle hyvää. Vaihdoin myös paikkakuntaa koulujen vaihtuessa, joten se helpotti. Kaikki eivät tienneet pizzavuosistani. Sain aloittaa ns. puhtaalta pöydältä. Mutta aikuisikään tullessani on ihoni jälleen alkanut näyttämään merkkejä paluusta entiseen. Olen jopa syönyt aikuisena kahteen otteeseen vuoden kestävän kuurin ja sillä on saatu taas tilanne aisoihin. Alamäki taisi alkaa kun 30-vuotta täytin.Lapsen myötä hormoonitasot ovat vaihdelleet. En siin kuulunut niihin joiden iho on niin kaunis kun on raskaan vaan siihen toiseen osapuoleen. Toki asiasta voivotellessa minulle usein hoetaan, että eihän sulla mitään ongelmaa ole. Niin ei kai, mutta teinivuosien itsetuntoiskujen myötä se yksikin näppy riittää ja näen koko naamani näpyissä. Sitä ne "traumat" teettää. Jos naamani alkaa vielä kukkia, olen uhonnut maksani hinalla syödä vielä samaista kuuria. Sitä kun ei suositella lapsia suunnitellessa tai imettäessä tai ei oikeastaan koskaan. Se toki lääke ja todella vahva. Yhdysvalloissa kielletty mielialavaihtelun takia, mutta se toi minulla. Olen nyt myös käyttänyt Exuviance tuotteita ja minusta ne olivat tehokkaita. Olen käynyt myös laserin alla ainakin viiteen otteeseen näin aikuisiässä. Kallista puuhaa sekin, mutta tehokasta. Auttaa juurikin niihin syviin näppyihin. Tällä hetkellä käytän BeautiLine tuotteita ja olen ollut myös niihin tyytyväinen. Vielä kerran tsemppiä!!! Toivottavasti saat apua <3 Kaunis olet <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi... Sinä olet todella joutunut taistelemaan näppyjä vastaan. Kiitos, kun kerroit omat kokemuksesi. Tiedän täysin tuon tunteen miltä se yksikin näppy kasvoilla tuntuu ja mitä ne "traumat" saavatkaan aikaan ihmismielessä. Nuo antibioottikuurit ovat kyllä todella rankkoja koko elimistölle. Tällaiselle herkkikselle tuntuu riittävän jo nuo e-pillerit tekemään elämästä vuoristoradan. Kun muutenkin kokee ja aistii asiat normaalia herkemmin, niin pillereitä popsiessa ne sitten tosiaankin voimistuu entisestään. Huoh!! Räjähdysvaara on melkoinen...
   Tällä hetkellä taistelu näppyjä vastaan pitää tehdä pienellä budjetilla. Lottovoittoa odotellessa ;)
   Kiitos ihana Suveliina <3 Ja tsemppiä myös sinulle taisteluun <3

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground