Oi, ihana toukokuu!

May 26, 2015

Huh... kiirettä on pitänyt työrintamalla minkä vuoksi blogissa on jälleen ollut hiljaista. Yrittäjän näkökulmasta kiire on tietenkin aina hyvä asia. Kohtuuden rajoissa! Näissä hommissa päivät eivät ole samanlaisia ja kun se kiire loppuu, niin se todellakin loppuu. Jostain kumman syystä asiat tapahtuu aina samaan aikaan.

Sama ilmiö tuntuu olevan keväällä. Kaikki räjähtää loistoonsa lähes samaan aikaan. Kaikella on kiire kukkimaan. Tässähän meinaa tulla itsellekin kiire nauttiakseen kaikesta ihanasta mitä luonto meille tarjoaa! Raparperit pukkaa jo kukkaa ja mustikat kukkii metsämailla. Tänä vuonna aion kerätä niin paljon, kuin vain pakastimeen sopii, luonnon omia superfoodeja. Ja ne mitkä eivät mahdu, niin voi kuivattaa. Ja pitäähän niitä syödä myös tuoreeltaan.

Raparperit houkuttelee leipomaan jotain joka ikinen kevät. Ja joka ikinen kevät sitä tulee miettineeksi, että mitähän niistä pitkistä varsista tällä kertaa leipoisi. Googlen ihmeellinen maailma johdatti koekeittiön kokin tällä kertaa australialaisen ruokaguru Donna Hayn raparperireseptin luokse, jota oli tietenkin kokeiltava. Reseptiä lukiessa en kiinnittänyt huomiota suureen sokerimäärään, mutta leipoessa piti muutamaan kertaan hieroa silmiä ja tarkistaa sokerimäärä. Kyllä, sokeria on p a l j o n, mutta siinä se juju taitaakin tässä ohjeessa piillä. Sokeri karamellisoi raparperit paistuessaan. Makuraatini, joka koostui tällä kertaa vanhemmistani, antoi ääniä piiraille puolesta ja vastaan. Äitini tykkäsi ja totesi maun olevan kuin vanhassa omenapiirakassa (raparperi taipuu siis omenaksi!?), kun taas isäni mielestä maku oli liian makea. Tein leivonnaisesta oman version, jossa sokeria oli vain murto-osa verrattuna Hayn reseptiin. Vähemmän sokeria sisältänyt piiras saikin isältäni paremmat pisteet. Itse pidin molemmista. Makuasioistahan ei parane kiistellä ;)



Raparperipiiraat

(4 annosta)
200 g  raparperia, kuorittuna ja viipaloituna
165 g  sokeria
4  levyä lehtitaikinaa (pakaste)
30 g  mantelijauhetta
1  kananmuna
mantelilastuja

  • Nosta lehtitaikinalevyt sulamaan. 
  • Laita uuni lämpiämään 200°C. 
  • Sekoita paloitellut raparperinpalat ja sokeri keskenään kulhossa.
  • Leikkaa taikinapaloista kahdeksan palaa eli leikkaa kukin yksittäinen taikinapala puoliksi.
  • Laita paistopellin päälle leivinpaperi ja nosta neljä taikinapalaa sen päälle.
  • Levitä mantelijauhetta ja raparperisokerimössöä kunkin taikinapalan päälle niin että reunoille jää vähän tyhjää. Nosta loput taikinapalat täytettyjen palojen päälle ja painele reunat kiinni. 
  • Voitele palat kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja.
  • Paista noin 15 minuuttia tai kunnes ovat pinnaltaan kullanruskeita.
  • Anna jäähtyä! (Sula sokeri ON kuumaa piiraan sisällä!)
  • Puolita ja tarjoile.



Herkuttele ja nauti!


xx,
Maija

2 comments:

  1. Oi pitää kokeilla. Juuri tänään itsekin postasin raparperista:)

    ReplyDelete

Proudly designed by Mlekoshi playground