Kuulumisia ja kierrätystä...

Apr 9, 2015

Pääsiäinen tuli ja meni. Pyhät tuli vietettyä mökillä, jonka maisemiin siirryin pienellä varaslähdöllä. Mökillä nettiyhteydet eivät valitettavasti toimi kunnolla. Jos mielii roikkua netissä, niin parhain ajankohta siihen on aikaisin aamulla tai sitten puolilta öin. Kaistaa riittää, kun kylän muut mökkiläiset nukkuvat! Monia eri liittymiä on kokeiltu, mutta kun ei pelitä niin ei pelitä.
  Blogia ei siis johtuneesta syystä tullut päivitettyä. Uni vei iltaisin voiton ja aamulla ei ajatus toiminut. Toisaalta ihan hyvä niin. Pääsin taas muutamaksi päiväksi nollaamaan pääni totaalisesti työasioista ja tekihän se muutenkin hyvää olla vähemmän koneen ääressä. Pyhien jälkeen onkin saanut taas istua koneen ääressä ja pyöritellä niitä työasioita päässä ;)

Kalenteriin on vierähtänyt jo sana huhtikuu ja kesää kohti mennään kovaa vauhtia. Huh, mihin ihmeeseen tämä aika oikein katoaa? Juurihan se vuosi vaihtui! Peipponen laulaa ulkona, lumet (ne vähäisetkin takatalven rippeet) ovat sulaneet ja kevätkukat puskevat kukintojaan kohti aurinkoa. Eilen kävin nauttimassa tuulessa ja tuiverruksessa ihanasta kevätsäästä kävelylenkin siivittämänä. Vihertäviä nurmikoita ja tienpenkkoja saadaan vielä tovi odottaa.
  Kävellessä katse rekisteröi paljon enemmän ympärillä olevia asioita, kuin esimerkiksi juostessa tai pyöräillessä. Joka kevät teiden vierustoilla tai metsäpolun varrella lojuvat luontoon kuulumattomat roskat pistävät ikävästi silmiin. Linnut ja tuuli kuljettavat roskia helposti vaikka kuinka pitkiä matkoja, mutta miten ihmeessä ne roskat päätyvät molempien kuljetettavaksi?


Roskat roskiin ja biojätteet kompostiin! Näin minä olen sen jo lapsena oppinut. Kasvoin omakotitalossa, jossa biojätteet lajiteltiin omaan roskaämpäriin. Ulkona pöhisi kompostori, jossa banaaninkuoret, teepussit, talouspaperit ja ruuantähteet maatuivat mullaksi. Jo lapsena sitä oppi kuinka helppoa on erotella roskat omiin roskaämpäreihin. Samalla myös näki kuinka paljon kompostoitavaa jätettä useamman hengen taloudessa syntyi. Miksi täyttää jätesäiliötä kompostoriin sopivalla jätteellä, kun sen voi hyödyntää omalla pihalla multana! Biojätteiden ja kaatopaikkajätteiden ohella kierrätykseen menivät myös pakkauspahvit, juomatölkit ja jossain vaiheessa myös muovipaketit - lehtiä ja pulloja unohtamatta. 

Omassa kodissa kierrätys on jatkunut. Kun aikoinaan muutin omaan ensimmäiseen kotiin, mietin onko yhden hengen taloudessa mitään järkeä kierrättää biojätteitä. Eihän niitä synny niin paljoa. Hah! Väärässä olin. Kyllä sitä biojätettä syntyy sinkkutaloudessakin! Suurimmaksi kynnykseksi taisi kuitenkin muodostua omatunto. Miten pahasti se kolkuttikaan, kun laitoin biojätteeseen kelpaavia jätteitä kaatopaikkajätteisiin. Tuntui kun olisin tehnyt syntiä! Lapsena opittu pysyi vahvasti mielessä... 


Taloyhtiössä asuvalle kierrättäminen on nykyisin tehty todella helpoksi. Jätekatoksesta löytyy monta eri jäteastiaa joihin kotitalouden jätteet voi lajitella. Lajittelua helpottaa, kun kotoa löytyy omat astiat kierrätettäville jätteille. Pienissä asunnoissa tila saattaa joskus tehdä tiukkaa, mutta organisoinnilla löytyy varmasti omat paikkansa kullekin jätteelle.
Itse pistin reilu vuosi sitten keittiön roskiskaapin uuteen uskoon, kun totesin edellisten asukkaiden toteutuksen itselleni epäkäytännölliseksi. Tiskiallaskaapissa sijaiseva jätepiste toimi tuolloin omassa käytössä todella huonosti. Syvässä kaapissa ei ollut telinettä roskiksille joten roskasankot olivat kaapin lattialla. Jos halusi kuoria hedelmän niin, että kuoret menivät suoraan roskasankoon oli sanko nostettava pois kaapista. Ei suuri vaiva, mutta mielestäni todella epäkäytännöllistä. Kaiken lisäksi kaappi oli varustettu omasta mielestäni väärin päin aukeavalla ovella. Pieni visiitti Ikeaan muutti epäkäytännöllisen käytännölliseksi. Ovellinen kaappi muuttui Neiti Näppärän käsissä vetolaatikoksi, johon mahtuu useampikin jätesanko! Olisittepa nähneet ilmeeni, kun ensimmäisiä kertoja vetelin laatikkoa ulos ja laitoin roskia roskiin. Joka kerta, kun avasin laatikon tunsin pientä ylpeyttä! Paikka kaikelle, kaikki paikallaan! Pienissä asioissa on ihmisen ilon aiheet ;)

Keittiön lattialla seisoo juuttikassilla varustettu metallinen teline. Viime syksynä Helsingin Kaapelitehtaalla pidetystä Design Marketista tarttui mukaani Everyday designin valmistama säilytysteline. Jo ostohetkellä tiesin mihin tarkoitukseen teline kasseineen päätyy. Sisäpuolelta muovitettuun juuttikassiin sujahtaa tyhjät pullot ja pahvit. Kassi on helppo napata telineestä mukaansa ja viedä sisältö kierrätykseen. Tällä kertaa kaunis ulkonäkö ei siis vähennä käytännöllisyyttä!  


Myönnän ettei tässä taloudessa kaikki mene aina kuten Strömsössä. Pientä viilausta pitäisi tehdä laatikon sisällön kanssa ja lajittelukin voisi toimia sataprosenttisesti nykyisen yhdeksänkymmenen sijaan. Tuota yläpuolella olevaa kuvaa katsellessa tuli mieleen, kuinka kätevää olisikaan, jos päässä pyörivät asiat saisi myös lajiteltua omiin lokeroihinsa. Sieltä voisi sitten napata aina yhden asian kerrallaan käsiteltäväksi sen sijaan, että pyörittelee monia asioita päässään samaan aikaan! Vappua odotellessa taidan samaistua tippaleipään ;)


-Maija

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground