Kohti kevyempää oloa...

Apr 13, 2015

Täällä on viime päivinä taisteltu turvonnutta olotilaa vastaan. Jokin ruoka-aine ei ilmeisesti sovi tai sitten masu parka on vain ärtynyt jostain. Jokainen varmasti tietää miten epämukava olotila vatsassa voi pilata päivän jos toisenkin. Vaikka kuinka keskittyisi ajattelemaan positiivisia asioita, niin esim. turvonnut olotila ei niillä positiivisilla ajatuksilla valitettavasti poistu. Vaikka kuinka hoet onnellisuus-mantraa, niin ärtynyt paksusuoli ei sillä parane vaan saa ryntäämään lähimpään vessaan.

Viime vuosina, kun on keskustellut yhden jos toisenkin ihmisen kanssa vatsaongelmista, niin tuntuu olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että jokaiselta löytyy jotakin. Yksi kärsii keliakiasta, toiselle ei maitotuotteet sovi, kolmas kärvistelee kipujen kanssa ärtyneen suolen kanssa jne. Vaikka niistä suolisto-ongelmista ei monestikaan kehdata puhua ääneen, niin onneksi sentään puhutaan erilaisista ruokavalioista. Yksi nauttii paleosta, toinen laktovegetarismista ja sille kolmannelle sopii näiden yhdistelmä tai ihan jokin muu.
Kun elämä kiireen keskellä ja ruuhkavuosien ympäröimänä keskittyy kaikkeen muuhun, kuin siihen omaan hyvinvointiin, niin helposti oman kehon kuunteleminen jää paitsioon. Sitä vain ihmettelee väsynyttä ja nuupahtanutta olotilaa, ihottumia ja turvotusta. Väittää kaiken johtuvan vain kiireestä ja stressistä, vaikka suurin syy saattaakin olla siinä mitä suuhunsa pistää. Päivän mittaan syödyillä ruuilla on iso merkitys siihen miten ihminen jaksaa ja voi. Toki myös päässä pyörivillä asioillakin on merkityksensä hyvinvointiin. Ihminen kun on psykofyysinen kokonaisuus. Sanonta "Olet mitä syöt" pitää aika hyvin paikkaansa. Jos syöt jotain sellaista mikä ei sinulle sovi, niin kyllähän se sinussa myös näkyy. Epämukava olotila syö helposti sitä muutoin hyvää fiilistä!

Kun vatsa valittaa, niin jotain on tehtävä. Oma ruokavalio on jälleen tarkassa syynissä. Pieni epäilys syyllisestä jo on, mutta tutkimukset jatkukoon. Samalla onkin hyvä miettiä vaihtoehtoja joillekin ruuille. Sisko teki pääsiäisenä mökillä näkkäriä joka vei kielen mennessään. Resepti oli löytynyt täältä. Eilen tein samaista näkkäriä itse ja pakko sanoa, että hyvää on. Tässäpä oiva vaihtoehto vaikkapa ruisleivälle. Kuituja ainakin riittää!


Siemennäkkäri eli kräkkeri

2 dl  maissijauhoja
¾ dl  auringonkukansiemeniä
½ dl  pellavansiemeniä
½ dl  seesaminsiemeniä
½ dl  kurpitsansiemeniä
2 ½ dl  kiehuvaa vettä
½ dl  öljyä
sormisuolaa 

Laita uuni lämpiämään, kiertoilma 150 °C, tavallinen 170 °C. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Kiehauta vesi ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon myös öljy ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa leivinpaperin päälle ja tasoita ohueksi levyksi. Sirottele pinnalle sormisuolaa. Leikkaa taikinalevy sopivan kokoisiksi paloiksi. Voit myös paistaa levyn kokonaisena ja murtaa valmiista levystä paloja. Paista uunissa noin tunti.
ROUSK! 


-Maija

4 comments:

 1. Oi, näyttää niiiiiin hyvälle! :)

  ReplyDelete
 2. Aika herkullisen näköistä ja varsmasti tosi hyvää! :) siemennäkkäri on mulla to do -listalla, mutta tällä hetkellä olen hullaantunut tattarinäkkileipään.... Ehkä hullaantumisen laannuttua otan tuon siemennäkkärin seuraavaksi tehtöväksi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Herkkua on. Suosittelen! Mä taidankin ottaa näiden jälkeen kokeiluun tattarinäkkileivän. Kiitos vinkistä ;)

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground