Kakkua kaurapuurosta!

Apr 20, 2015

Koekeittiössä on taas vatkattu, paistettu ja siinä sivussa hieman roiskittu. Tulipa taas muistutettua itseään, että rauhalliset liikkeet sopivat keittiöön paremmin kuin äkkinäiset, ellei halua kuurata sulanutta voita lattialta, pöydältä sekä tuolilta. Tai sitten tässä kohtaa voisi vain todeta, että tekevälle sattuu!

Oli miten oli... On täällä siis muutakin tehty kuin kuurattu keittiön pintoja. Vatkaamisen ja paistamisen sivutuotteena nimittäin syntyi suussa sulava kakku - kutsuttakoon tätä nimellä kaurapuurokakku. Uskokaa tai älkää, mutta tämän kakun taikinaan on käytetty kaurapuuroa. Tiivis mutta silti kuohkea ja juuri sopivan kostea kakku on kuin porkkana- tai banaanikakku, tosin ilman porkkanaa tai banaania.


Tämä kakku sopii mainiosti vaikkapa brunssin makeaksi palaksi tai herkkupalaksi piknikille, näin tulevaa vappua ajatellen. Ja mikä parasta, taikinaan voi käyttää puuronjämät, jos sellaisia jää aamupalalta. Tätähän voisi melkein kutsua terveysruuaksi, jos vain jättäisi voin ja sokerin pois... Taikinasta syntyi kahdeksan mukavan kokoista kakkupalaa. Palojen paksuus ja määrä riippuu käytetystä vuuasta. Terveysruokaa tai ei, niin tässäpä ohje, mikäli mielesi tekee testata!


Kaurapuurokakku

Pohja
3 dl  vettä
n. 2 ½ dl  kaurahiutaleita
100 g  voita
2 ½ dl  sokeria
1 tl  aitoa vaniljaa
2  kananmunaa
½  tl suolaa
1 tl  ruokasoodaa
1 tl  kanelia
3 ½ dl  jauhoja

Kuorrute
120 g  maustamatonta tuorejuustoa
50 g  voita 
300 g  tomusokeria
1 tl maitoa

  1.  Laita uuni lämpiämään 175°C. 
  2. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla n. 18x24 cm kokoinen korkeareunainen vuoka.
  3.  Kuumenna pienessä kattilassa vesi kiehuvaksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, sekoita ja siirrä kattila pois lämmöstä. Anna hiutaleiden tekeytyä vedessä. 
  4. Sekoita voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vanilja ja kananmunat. Sekoita. Lisää joukkoon vielä suola, ruokasooda sekä kaneli ja sekoita ainekset keskenään. 
  5. Lisää joukkoon jauhot sekä turvonneet kaurahiutaleet (puuro) ja sekoita tasaiseksi.
  6. Levitä taikina vuokaan ja paista uunissa n. 35-40 minuuttia. (Kokeile kypsyys esim. cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa)
  7. Anna kakun jäähtyä.
  8. Valmista kuorrute.
  9. Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto sekä voi keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja maito. 
  10. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Mikäli haluat voit koristella kakun esim. pähkinärouheella.
  11. Tarjoile ja nauti!

-Maija

P.S. Kannattaa tarkistaa, että kaapista varmasti löytyy riittävästi kutakin tarvittavaa ainesosaa. Itseltäni loppui tomusokeri kesken, joten kuorrute jäi hieman löysäksi. Suosittelen myös kuorrutteeseen käytettäväksi palana myytävää voita eikä juoksevaa versiota. Vaikka kuorrutteen toteutus tällä kertaa hieman ontui, niin eipä tuo makua haitannut!

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground