DIY - Nahkainen avaimenperä

Apr 27, 2015

Perjantaina se taas iski. Järjetön halu päästä tekemään jotain ihan omin käsin. Alusta loppuun. Vaikka yksi projekti parin viikonlopun takaa on vielä kesken (pitäisi löytää sopivaa puutavaraa), niin sehän ei estä aloittamasta uutta. Eikä näköjään sekään, että mitään tämänkään kertaiseen luovuudeen puuskaan tarvittavaa materiaalia ei löytynyt omasta takaa, saati vanhempieni sekatavarakaupasta - Muutamia työkaluja lukuunottamatta.
Ei siis auttanut muu kuin hypätä autoon ja lähteä kierrokselle. Talvirenkaat (lue kitkat) saivat kyytiä, kun suhasin pitkin metropolialueen ydintä. Ensin Biltemaan, sitten Kierrätyskeskukseen josta matka jatkui vielä toiseen Kierrätyskeskukseen. Variston Sinellissäkin piti käydä, mutta vasta sen jälkeen, kun olin ensin kiertänyt Kauppakeskus Sellon. Kehäteitä ja kauppoja kiertäessä mietin muutamaan otteeseen, onko tässä mitään järkeä? Halvemmalla pääsisi, kun ostaisi kaupasta valmiin tuotteen. Euroja palaa materiaalihankinnoissa ja samalla murehdin, kun kitkarenkaat kuluvat alla. Kesärenkaat olivat osoittautuneet juuri samana päivänä sakkorenkaiksi, joten se siitä renkaittenvaihdosta... Kuka ne oikein kulutti viidessä vuodessa?? Yksitoistavuotias autovanhus, uskollinen ratsuni, ansaitsisi jo päästä eläkkeelle. Iän tuomia vaivoja alkaa jo olemaan. Nivelet naksuu ja pumppu reistailee. Mutta kukahan sponssaisi vanhan tilalle uuden?

Järkeä tai ei, kallista tai halpaa - kaikesta huolimatta löysin itseni eilen marttailemasta ja tekemästä jotain mitä olin jo pitkään halunnut kokeilla.


Nämä avaimenperät ovat oikeasti aika helppoja tehdä. Aikaa ja työtä vaatii eniten materiaalien hankkiminen ellei kaapeista löydy valmiiksi kaikki tarvittava. Viitseliäisyyttä tarvitaankin sitten sitäkin enemmän. Kaupasta toki saa valmiita, mutta itse tehty on aina itse tehty. Itse tehdyssä tekijän persoonallisuus sekä taidot kiteytyvät lopputulokseen. 


NÄITÄ TARVITSET

 • Tukevaa nahkaa (Mm. Kierrätyskeskus ja askarteluliikkeet myyvät pieniä nahkapaloja)
 • Kirjain-/numeromeistisarjan (Meistejä myy mm. Biltema, Motonet, Clas Ohlson)
 • Avainrenkaita
 • Nahkaniittejä
 • Askarteluveitsi
Lisäksi tarvitset vasaran, purasimen eli piikkimäisen työkalun (nahan rei'ittämiseen) ja alustan nahan leikkaamiseen. 


Step-by-step ohjeita en tällä(kään) kertaa kuvannut. Eihän siinä työntouhussa ehdi kuvailemaan! Tässä kuitenkin pieni opastus tekovaiheista.

 • Leikkaa nahasta haluamasi kokoinen pala askarteluveitsellä. Suojaa alusta jonka päällä leikkaat! Voit tehdä avaimenperästä juuri sen muotoisen kuin haluat. Huomoi kuitenkin, että saat avainrenkaan asennettua.
 • Kastele leikkaamasi nahkapala vedellä. Nahka pehmenee kastuessaan, jolloin sitä on helpompi työstää.
 • Kirjoita meisteillä haluamasi teksti nahkapalaan. Laita meisti nahan päälle ja lyö meistin päätä muutaman kerran vasaralla. (Itse laitoin toiseen avaimenperään kotini sijaintikoordinaatit.) Mitä vaaleampi nahka, sitä paremmin teksti siinä näkyy. Suosittelen tekemään koepalan, mikäli meistin käyttö on uutta. 
 • Taita nahka lenkiksi, niin että nahkapalan päät ovat allekkain. Merkkaa nahkaniitin paikka ja tee reikä nahan läpi (kolme kerrosta nahkaa, kolme reikää). Purasin eli piikki on tässä oiva työkalu! Muista suojata pinta jonka päällä työskentelet ettet tee siihen reikää. 
 • Aseta nahkaniitti reikien läpi ja lyö kiinni. (Älä lannistu, jos niitti menee vinoon. Itselläni meni useampi niitti vinoon lyödessäni sitä kiinni. Harjoitusta, harjoitusta...)
 • Kieritä avainrengas paikalleen ja anna nahan kuivua. 
 • Valmista! -Maija

3 comments:

 1. Replies
  1. Kiitos Pia :) Uniikkeja nuo ovat ainakin jälkensä puolesta. Pieni epätäydellisyys on vain persoonallista ;)

   Delete
 2. Aivan ihana! Kiitos hyvästä ohjeestä, tämä lähtee kokeiluun. Haluaisin myös laittaa nuo koordinaatit, mutta onko noissa numero/kirjain sarjoissa myös aste-merkki ja heittomerkki vai miten ne teit?

  ReplyDelete

Proudly designed by Mlekoshi playground