Hormonihirviö vai elimistön epätasapaino?

Mar 25, 2015

On päiviä jolloin tekisi mieli kätkeytyä hiustensa joukkoon. Piilottaa kasvoja "koristavat" kukkaset muiden katseilta... Yli puolet elämästäni olen kantanut kasvoillani näppyjä. Isompia tai pienempiä. Leuka ja posket ovat näppyjen mielestä parhaimpia paikkoja ilmestyä iholleni.
Kärsin myös punoittavasta eli couperosasta ihosta. Tämän myötä näpyt jättävät jälkeensä pienen punaisen läiskän, joka kestää ihollani useita viikkoja ennen häviämistään.
Onko kyseessä hormonien aiheuttamat näppylät vai elääkö elimistöni epätasapainossa ja oireilee iho-ongelmilla? Mistäpä tuota tietäisi? Olen kokeillut muuttaa ruokavaliotani ja lisännyt erinäisten vitamiinien käyttöä suihkeiden ja pillereiden muodossa, mutta mullistavaa muutosta ei ole missään vaiheessa näkynyt. Vai piileekö salaisuus sittenkin vedessä, jota juon aivan liian vähän? Vesi vanhin voitehista? Juuri tällä hetkellä leukapieltäni koristaa komea näppylärykelmä, jota yritän piilotella meikkien alle. Välillä koko homma tuntuu turhauttavalta. Eihän tämä ole mikään maailman suurin asia ja monella on ikävempiäkin asioita joita vastaan taistelee, mutta oma iho on oma iho ja jokainenhan meistä haluaisi sen voivan hyvin ja olevan hyvinvoivan näköinen. Olisi ihanaa, jos iho olisi niin hyvässä kunnossa ettei sen pintaan tarvitsisi sivellä peitevoiteita lainkaan. Tällä hetkellä parhain ystäväni on Lumenen CC -voide, joka peittää punoittavan ihon ja piilottaa näpyt melko hyvin. Mutta joka kerta levittäessäni voidetta iholleni mietin - Onko tässä mitään järkeä? Ei, mutta yllättävän suuri merkitys sillä kuitenkin on omaan itsetuntoon. Kun peilistä katsoo tasaisemman ihonvärin omistava nainen on hymy leveämpi kuin punoittavien näppylöiden omistajalla. Tiedän, että ihmismieli tekee myös kepposiaan mitä tulee omaan itseensä. Kun peilistä katsoessa näkee kasvoillaan sen ison punaisen näppylän, niin luulee, että se on ainoa asia minkä myös muut näkevät. Todellisuudessa muut tuskin kiinnittävät siihen edes huomiota.  Joskus ihoni on ollut selkeästi paremmassa kunnossa ja joskus "kukkinut" kuin kesäkukkaketo. Olen testannut erilaisia ihonhoitotuotteita - voiteita, linimenttejä, puhdistusaineita jne. Suolasaippua ja ruokasooda ovat viimeisimpiä testattuja tuotteita taistelussa iho-ongelmia vastaan. Viime aikoina olen käyttänyt Dermalogica tuotesarjaan kuuluvia tuotteita, mutta vieläkään en tiedä mikä on iholleni parhaaksi. Näppyjä tulee ja menee - edelleen!

Taistelu jatkuu.... ja jatkuu... Hyviä vinkkejä otetaan vastaan!

-Maija

6 comments:

 1. Kohtalotoveri täällä ilmoittautuu. Kuivailit aika tarkkaan minun ihoani. Viimeisin :D kokeiluni on, että juon omenaviinietiikkaa aamuisin ja ostin tehokkaan AHA-happokuorinnan. Nyt on kaksi viikkoa takana ja tällä hetkellä ei ole yhtään uutta näppylää ole. Vielä kun saisi punaiset arvet pois, huoh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, jos tuo omenaviinietikka ja AHA-hapot ovat auttaneet sinua. Voin vain kuvitella mikä voittajafiilis on, kun huomaa ettei uusia näppyjä ole ilmestynyt! Tuota voisi itsekin kokeilla, jos vain kykenisin juomaan omenaviinietikkaa. Jostain syystä sen tuoksukin jo etoo minua :D Sain juuri vinkin, että seesamöljy voisi toimia... Se siis seuraavaksi kokeiluun :)

   Delete
 2. Mulla oli pari vuotta sitten sama tilanne. Ikinä en ole aknesta kärsinyt ja sitten aikuisiällä naama ja rintakehä ovat yhtäkkiä täynnä näppylöitä.. Kävin ihotautilääkärilläkin, mutta saamaani antibioottikuuria en koskaan toteuttanut. Jotenkin ajatus monen kuukauden kuurista ei tuntunut hyvältä. Ostin apteekin Basiron-pesugeeliä ja käytin sitä joka toinen päivä. Sillä sain ihon paranemaan! En tiedä, oletko tätä jo kokeillut. Ihon kosteutukseen olen jo vuosia käyttänyt manteliöljyä ja siitä en luovu varmasti koskaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Söin viitisen vuotta sitten yhden antibioottikuurin, kun ihoni oli t o d e l l a huonossa kunnossa. Poskeni olivat hurjan näköiset ja kun elettiin kesäaikaa, niin en olisi halunnut peittää näppyläarmeijaa meikillä, mutta pakkohan se oli. Itsetuntoa koeteltiin jälleen ja kovasti. Onneksi antibiootit veivät näpyt mennessään, mutta aikaa se vei... Monia pesugeelejä olen kokeillut, mutta tuo Basiron on kokeilematta. Saisikohan sillä pestyä myös tuon käyttämäni CC-voiteen kunnolla pois iholta? Nyt tuntuu, että mikään pesuaine ei poista voidetta kunnolla iholta pesun yhteydessä.

   Delete
  2. Tuota Basironia käytetään niin, että sitä levitetään ongelma-alueille puhdistuksen jälkeen ja annetaan vaikuttaa muutaman minuutin. Kokeile ihmeessä. Itselläni tulokset näkyivät jo viikossa. Basironilla on myös se iholle jätettävä voide, mutta sen tehosta en osaa sanoa.

   Delete
  3. Kyseessä on siis ns. täsmätuote, ei siis puhdistustuote. Katsoin tuotteen sivuilta, että vaikuttava aine on bentsoyyliperoksidi... aika tujua tavaraa joka jopa vaalentaa tekstiilejä. Tuote myös kuivattaa ihoa eli ei taida olla pintakuivalle iholle se parhain mahdollinen ratkaisu. Kokeillaan ensin muita vaihtoehtoja ja mietitään vasta sitten tuota Basironia. Itse olen tullut nyt siihen tulokseen, että omat näpyt ovat pitkälti hormoniperäisiä niiden sijainnista päätellen. Eli jonkinlainen hormonitasapainon löytäminen olisi varmasti kaikista parhain ratkaisu tilanteeseen.

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground