Hyvää Runebergin päivää!

Feb 5, 2015

Runebergintorttu, tuo makea leivonnainen, joka on saanut nimensä suomenruotsalaisen runoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan. Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Fredrika Runeberg olisi aikoinaan leiponut miehelleen torttuja makean nälkään, aineksista joita sattui löytämään keittiönkaapista. Sittemmin torttu sai nimekseen Runebergin torttu. Toinen tarina puolestaan kertoo, että leivonnaiset olisivat muunnelma porvoolaisen kondiittorimestari Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Siinä missä muutkin leivonnaiset, jakaa Runebergintortut mielipiteet tykkääjiin ja ei-tykkääjiin. Itse kuuluin aiemmin ei-tykkääjien leiriin, mutta tänä vuonna päätin testata uutta kainuulaisten omaa makuvariaatiota kyseisestä leivonnaisesta. Onneksi testasin.... Kajaanilaisen leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkinen & Kumpp. appelsiinikostutettu runebergintorttu muutti mielipiteeni leivonnaisesta täysin. Niin pehmeän makuinen, eikä liian makea. Juuri omaan makuun sopiva!  


J. L. Runeberg oli myös kirjailija ja toimittaja. Runebergin kirjallinen tuotanto ilmaisee suomalaisten isänmaallista henkeä. Isänmaallisuuteen on helppo samaistua toimittajana sillä kuluneiden vuosien aikana minulla on ollut kunnia päästä tutustumaan suomalaisten rakentamiin ja sisustamiin koteihin. Olen myös saanut mahdollisuuden kirjoittaa niistä lehtiin. Suomalaiset arvostavat vanhaa rakennusperinnettä ja historiaa. Suomalaisuus on vahvasti läsnä, vaikka sisustuksesta löytyykin palasia muista maista.


Tänään teehetki kului Runebergintortun ja uusimman Deko-lehden parissa. Palasin hetkeksi viime syksyyn ja muistelin mukavaa päivää MYJUW -blogia pitävän ihastuttavan Maijun sekä hänen hurmaavan perheensä seurassa. Vanhan talon sisällä sykkii uusien asukkaiden sydän!


-Maija

2 comments:

Proudly designed by Mlekoshi playground