Kevät mielessä...

Jan 16, 2015

Aurinko paistaa ja lämmittää kattopellin päällä makaavaa lunta. Ärsyttävän ihana tiptiptip -ääni kuuluu, kun vedeksi sulanut lumi tippuu pisaroina parvekekaiteelle. Valo houkuttelee nauttimaan iltapäivän teehetken lasitetulla parvekkeella, villasukat ja huopa lämmikkeinä. Ihana valo! Mieli vaeltaa salaa lämpimiin kevätpäiviin, hiljalleen vihertävään nurmeen ja puiden oksilla paisuviin silmuihin. Hetken päästä huomaan jo pohtivani tekisinkö tänä kesänä pienen yrttitarhan parvekkeelleni ja mitä kukkia istuttaisin ruukkuihin.No, se oli eilen se....     
Tänään parvekkeen ovi on pysynyt visusti kiinni. Auringosta ei ole näkynyt vilaustakaan vaan tasainen harmaus on vallinnut ulkona koko päivän. Pientä kirkastumisen merkkiä säätilassa on tosin havaittavissa juuri tällä hetkellä. Ihan vielä ei kannata siemeniä kylvää, mutta pian.. Ihan pian!


Maassa, jossa eletään neljä erilaista vuodenaikaa (tosin täällä pääkaupunkiseudulla välillä tuntuu, että yksi vuodenaika on jäämässä pian unholaan) on valolla melkoinen vaikutus ihmismieleen. Kesällä kun valoa riittää ympäri vuorokauden, tuntuu että virtaakin on kuin pienellä Duracell-pupulla. Kun kesän valosta on nautittu, helteessä hikoiltu ja tapahtumissa juostu pää kolmantena jalkana, toivottaa suomalaiset viilenevät päivät ja kellastuvat lehdet tervetulleeksi. Syksyn marja- ja sienisato houkuttelevat vielä ulkoilemaan ruskan levittäytyessä ympärille, kunnes pimenevät illat saavat käpertymään sohvan syleilyyn kynttilöiden valossa. Päivät lyhenevät ja illat pitenevät. Musta maa saa kaipaamaan valoa ympärilleen ja kirkasvalolamput kaivetaan taas kaappien kätköistä. Viimeistään hieman ennen joulua yksi jos toinenkin kaipaa lunta ympärilleen, vaikka ei talvesta niin välittäisikään. Valkoinen maa saa mielen pirteämmäksi!
Vuoden vaihtuminen, päivien piteneminen ja valon määrän lisääntyminen saavat ihmiset hiljalleen heräilemään talviuniltaan. Moni huokaisee helpotuksesta pimeän ajan taittuessa. Energiaa riittää taas enemmän eikä se kotisohvakaan houkuttele enää samalla tavalla kuin vielä hetki sitten. Oi, ihana valo!


Päivän pituus tänään: 6 h 43 min


-Maija

4 comments:

 1. Kodikas, kaunis parveke :) Parveketta on ihana laitella vuodenaikojen mukaan eri sävyihin ja kuoseihin! Minulla on parveke ollut vasta kolme vuotta, tykkään kovasti! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Pia :)
   Parveke on siinä mielessä kyllä ihana, että sitä voi laittaa vuodenaikojen mukaan ja lasitettuna siitä voi nauttia lähes ympäri vuoden. Infrapunalämmittimillähän saa parvekkeista melkeinpä ympärivuotiset lisähuoneet. :)
   Itselläni on ollut parveke vasta kaksi vuotta. Edellisessä asunnossa oli terassa ja pakko myöntää, että lasitettu parveke on ollut ahkerammassa käytössä kuin terassi ikinä!

   Delete
 2. Mun pitäisi laitella joskus verhot/kaihtimet parvekelaseihin...ehkä... :)
  Lyhdyissä palaa minulla usein kynttilät ja aina on tyynyt tuoleilla ja peitot tuolien kaiteilla roikkumassa :) Vaikka en talvella siellä aikaa vietäkään! Kesän ekat parvekejätskit - nam!!! :D

  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki ajallaan... ;)
   Oi, jäätelöä... nam! Sitä odotellessa :)

   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground