Jogurttia itse tehtynä...

Jan 24, 2015

Jostain makumuistin syövereistä kaivautui viikko sitten esiin makumuisto äitini yli 20 vuotta sitten tekemästä jogurtista. Kotona tehty jogurtti oli säilöntäaineetonta, sokeritonta ja edullista. Hapan jogurtti sellaisenaan maistui pienen tytön suussa pahalta, mutta makealla hillolla höystettynä maku parani huomattavasti. Makea taittoi happamuuden ja makujen sulosointu täytti suun.
1990 -luvun taitteessa yksi jos toinenkin kodinkone oli suurta huutoa. Löytyi leipäkonetta, jäätelökonetta, jogurttikonetta, vohvelirautaa jne. Alkuinnostuksen jälkeen monessa kodissa laitteet hautautuivat kaappien kätköihin enemmän tai vähemmän käytettynä. Näin kävi minunkin lapsuudenkodissa.   


En ole ikinä elämässäni tehnyt jogurttia itse. Paitsi nyt. Vanhempien kaapista löytyi äitini käyttämä vanha jogurttikone jota oli testattava makumuiston myötä. Pienenä luulin, että jogurttikone on jokin maaginen laite jonka sisuksissa jogurtti valmistuu. No, valmistuuhan se, mutta se maagisuus piileekin lämmössä. Jogurtti tarvitsee valmistuakseen paikan, jossa on tasaisen lämmintä. Lämmössä maito saostuu ja hapantuu helpoimmin, jogurttibakteerien syödessä laktoosia ja muodostaessa maitohappoa. Jogurttikone toimii lämpöisenä pesänä pienissä lasipurkeissa valmistuville jogurteille. Jogurttikone ei ole välttämättömyys, jos vain keksii paikan missä lämpötila pysyy tasaisena n. 40 asteen paikkeilla. Sähköuunia en suosittele sillä sen alhaisinkin lämpötila on liian kuuma.

Ensimmäinen jogurttikokeiluni onnistui yllättävän hyvin. Jogurtti maistui ihan jogurtilta, mutta koostumus ei ihan vastannut sitä mitä odotin. Laktoosittomien tuotteiden käyttö tässä hommassa ei siis ole suositeltavaa. Hyla-tuotteet kuitenkin käyvät. Seuraavalla kerralla pysyn ohjeessa enkä tee omia kokeiluja ;)
Jogurttiohjeen minulle vinkkasi ihastuttava Hanna Sumari. Alkuperäinen ohje löytyy Hannan blogista Elämä on ihanaa muutaman muun ohjeen kera.

Maustamaton jogurtti

1 l  maitoa
1 prk  Bulgarian jogurttia tai muuta maustamatonta jogurttia
2 rkl  maitojauhetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maitojauhe jogurttiin ja lisää lämmitetyn maidon joukkoon. Sekoita, varo vaahdottamasta. Kaada purkkeihin ja laita tekeytymään koneeseen koneen ohjeen mukaisesti 6-16 h tai johonkin muuhun tasaisen lämpöiseen paikkaan yön yli. (esim. jääkaapin päälle, takan päälle, lämpöpatterin viereen). Jogurtti on valmista, kun se lusikalla kokeiltaessa tuntuu paksulta. Säilytä valmis jogurtti jääkaapissa.

Nauti esim. myslin, murojen, tuoreiden hedelmien tai marjojen kanssa. Makeutta saat lisättyä hilloilla tai hunajalla.


Ihania herkkuhetkiä!


-Maija

2 comments:

 1. Mielenkiintoista!
  Saa ainakin lisäaineetonta jugurttia.
  Muistan, että fammu (isänäiti) teki viiliä itse. Sitä oli valmistumassa laakeassa kipossa tiskipöydällä. Hyvää muistaakseni oli sekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä tulee kyllä varmasti tehtyä jatkossakin juurikin tuon lisäaineettomuuden vuoksi. Nykyisin lisäaineita on niin monessa ruokatuotteessa, että hyvä jos voi edes jostain karsia ;)

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground