(Maku)muistoja...

Dec 3, 2014

Viime viikkoina edesmennyt mummoni on ollut monesti mielessä. Mummon kuolemasta on jo yli kymmenen vuotta, mutta muistot pysyvät sinnikkäästi. Niitä muistoja vaalin lämpimin mielin.
Mummo asui Varkaudessa, pienessä kerrostaloasunnossa. Talon vieressä oli koulu ja koulun takana kulki junarata. Puitten lomasta näki vilauksen junasta ennen kuin se kaartoi koulun taakse. Olohuoneen ikkunan äärellä laskimme kuinka monta vaunua junassa kulloinkin oli.
Muistan kuinka lapsena matka mummolaan tuntui kestävän ikuisuuden. Yli neljä tuntia on pitkä aika lapsen elämässä istua autossa paikoillaan, yhteen suuntaan. Takapenkillä nahisteltiin, laskettiin valopylväitä tai vastaantulevia autoja ja kyseltiin koska ollaan perillä. Matka oli kuitenkin aina kaiken sen istumisen arvoista. Kotiinpaluumatkalla meitä usein lohdutti mummon tekemät eväät. Sihtileivästä tehdyt kakut, eli voileivät, jotka oli kääritty voipaperiin. 

Muistan, että mummo teki hyvää ruokaa. Hänen tekemät lihapullat saivat veden kielelle jo pelkästä ajatuksesta ja saavat edelleen. Pullien pyörittelyn ohella, mummo pyöritteli myös makoisat Hanna-tädin kakut. Näitä pieniä pikkuleipiä hän säilytti keittiön kaapin ylähyllyllä, vanhassa kahvipurkissa, josta hän tarjosi niitä kylässä oleville. Pikkuleipien kyytipoikana me lapset joimme maitoa, vanhasta Aino Aallon suunnittelemasta juomalasista. Mummoa ei enää ole, mutta tuo kahvipurkki, juomalasit sekä muistot ovat ja pysyvät.


HANNA-TÄDIN KAKUT


1 ¼ dl     sokeria
2 ½ dl     vehnäjauhoja
1 ½ dl     perunajauhetta
1 tl     leivinjauhetta
¾ dl     kermaa
100 g     voita

Sekoita pehmeään rasvaan sokeri ja kerma. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Leivo taikinasta tanko ja jaa se paloiksi. Pyörittele palat palloiksi ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.  

Testasin miltä pikkuleivät maistuvat sulatetun suklaan kanssa. Tarvitseeko testin tulosta edes kertoa? Taivaallista!  




-Maija

4 comments:

 1. Taidanpa leipoa. Tyttären synttärit on viikonloppuna ja nimikin osuu teemaan:)

  ReplyDelete
 2. Nämä ovat kyllä herkullisia ja tuovat muistoja mieleen :)
  -m

  ReplyDelete
 3. uuulalaaa! Ihanat kakkuset - enkä ole koskaan tajunnut, että niitä voi dipata suklaaseen!



  Hanna :)

  ReplyDelete
 4. En minäkään ole aiemmin tajunnut tuota kakkusten ja suklaan comboa. Tuli kokeiltua, kun mietin miten pikkuleipiin saisi hieman uutta ilmettä :)

  Kalamuija ja lappilifestyle: Toivottavasti teilä oli mukavat synttärit :)

  ReplyDelete

Proudly designed by Mlekoshi playground