Helsinki hallussa? - Pari lahjavinkkiä pukinkonttiin...

Dec 5, 2014

Olen koko elämäni asunut Espoossa. 34 vuoden aikana asuinympäristöni on muuttunut melkoisesti kaupungin kasvaessa. Suuret ostoskeskukset ovat keränneet ympärilleen uusia taloja sankoin joukoin ja kohta meilläkin on täällä Metro. Vaikka Espoossa onkin paljon nähtävää, on naapurikaupunki Helsinki vetänyt aina puoleensa. Kaivopuiston kauniit maisemat, Aleksanterinkadun kauppakeskittymä, Esplanadin puisto ja Rautatieaseman junalaiturit ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella. Kuluneet vuodet ovat jättäneet jälkensä myös Helsinkiin, jonka kaupunkikuva on muuttunut kaupungin kasvaessa. Uusi ja vanha lyövät kättä toisilleen!

Vaikka uutta rakennetaankin, niin onneksi vanhaakin säästetään. Kuviokioski on tallentanut tuttuja helsinkiläisiä näkymiä vuoden 2015 seinäkalenteriksi. Kaikille Helsinki-faneille ehdoton joululahja tänä vuonna! Kalenterin graafinen ilme sopii vaativampaankin makuun ja hauskasti kuvitetut näkymät Helsingistä saavat katseen viipymään kalenterissa hieman pidempäänkin. Jokaisen kuukauden kuvan yhteydessä on myös pieni teksti, joka paljastaa mielenkiintoisen ja ehkä jopa yllättävänkin faktan kyseisestä paikasta. Tiedätkö mitä Hesperian esplanadille suunniteltiin alunperin? Vastaus löytyy kalenterista ja kalenteri löytyy osoitteesta Kuviokioski.com


Tapasin viime keväänä, yhdellä työkeikalla, miehen nimeltä Jesper von Hertzen. Tiesin muutamia asioita miehestä jo ennakkoon, mutta päivän aikana sain myös selville miksi hänelle oli mukana nippu kortteja jotka sisälsivät Helsinkiin liittyviä kysymyksiä.

"Tiedätkö mistä Alvar Aallon kerrotaan saaneen idean Enso-Gutzeitin päämajaan?
Entä tiedätkö mikä rakennus sai valmistuttuaan 1965 kansan suussa lempinimen "Hilton" suuren ja hotellimaisen ulkomuotonsa vuoksi?
Muistatko kenen historiallisen suomalaisen patsas on Rautatientorilla, Kansallisteatterin edessä?
Entä minä vuonna järjestettiin ensi kertaa Euroviisut Suomessa, Helsingissä?"

Minä tiedän, minä tiedän - ainakin ensimmäisen kysymyksen vastauksen! Tässä on vain muutama kysymys Jesper von Hertzenin tekemästä 1200:sta kysymyksestä, joihin mieheltä itseltään löytyy vastaus jokaiseen. Nämä kaikki kysymykset (ja vastaukset) löytyvät Hertzenin suunnittelemasta lautapelistä, joka kantaa nimeä Nähdään kellon alla! Vi ses under Klockan! Trivial Pursuit -henkinen peli sisältää kysymyksiä vain ja ainoastaan Helsinkiin liittyen. Kaikki kysymykset ovat sekä suomeksi että ruotsiksi - Kaksikielisestä kaupungista kun on kysymys... Pelin aikana on siis hyvä mahdollisuus harjoitella muistin lisäksi myös ruotsinkielen taitojaan ;)
Nähdään kellon alla! on hauska ja opettavainen peli, niin helsinkiläisille kuin muille suomalaisille sekä ulkomaalaisille, jotka tuntevat tai haluavat oppia tuntemaan Helsinkiä paremmin. Historian kirjat sivuun ja peli pöytään!

Pelin tavoitteena on ehtiä ajoissa treffeille, jotka on sovittu helsinkiläisille tuttuun paikkaan "Kellon alle". Ensimmäisenä paikalla oleva voittaa pelin, myöhästyneet häviävät. Matkan varrella jokainen pelaaja joutuu vastaamaan helsinkiaiheisiin kysymyksiin. Kysymyksiä löytyy kahdeksasta eri kategoriasta ja kysymykset on jaettu vaikeisiin ja helppoihin.


Jos pukki haluaa levittää Helsinki-tietoutta, niin tämän pelin löytää mm. Lautapelit.fi verkkokaupasta. Jos peli on jo entuudestaan tuttu ja kysymyskortit puhki kuluneita, niin saatavilla on myös lisäkysymyspaketti sisältäen 400 uutta kysymystä Stadista!


-Maija

1 comment:

  1. Pelin henki - sama kaveri (von Hertzen) vetää myös opastettuja kierroksia turisteille Helsingissä: https://www.everaround.com/experiences/203--get-to-know-the-real-helsinki

    ReplyDelete

Proudly designed by Mlekoshi playground