Pinkki päivä!

Oct 9, 2014

Tänään 10.10.2014 vietetään Roosa nauha -päivää, jonka tarkoituksena on edistää tietoisuutta rintasyövästä, tukea syöpään sairastuneita sekä kerätä varoja sairauden tutkimiselle. Tänään pukeudumme pinkkiin ja tunnustamme kampanjan väriä monella eri tavalla!

Rintasyöpä on ollut jo pitkään naisten yleisin syöpä Suomessa ja yleisin syöpäkuolemien syy. Sairauden syitä ei suurelta osin vielä tiedetä, vaikka joitakin sairastumisriskiä lisääviä tekijöitä tunnetaankin. Rintasyöpään sairastumisen vaaraa lisäävät esimerkiksi varhain alkaneet kuukautiset, myöhäiset vaihdevuodet ja myöhäinen ensisynnytys. Liikkumattomuus, ylipaino, alkoholinkäyttö, tupakointi sekä pitkäkestoinen hormonikorvaushoito lisäävät riskiä sairastua syöpään. On kuitenkin muistettava, että toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, kuinka rintasyövän voisi varmuudella välttää, vaikka eläisi kuinka terveellisesti eikä kuulu riskiryhmään.

Vuosittain noin 4 700 naista sairastuu rintasyöpään. Syövän ennuste on vuosien myötä parantunut kehittyneiden hoitomenetelmien sekä mammografia -seulontojen ansiosta. Tällä hetkellä noin 90 % sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Rintasyöpä on kuitenkin sairaus johon menehtyy vuosittain lähes 900 naista. Sairaus koskettaa jossakin elämänvaiheessa suurinta osaa naisista. Syöpä ei ole haaste vain siihen sairastuneelle, vaan se koskettaa myös perhettä, sukulaisia sekä ystäviä. Moni miettii miten voisi auttaa ja antaa tukensa sairastuneelle.  

Pieni teko - Suuri apu!

Koko lokakuu on virallinen kampanja- ja keräyskuukausi, jolloin kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen monin eri tavoin ja tapahtumin. Suomessa Roosa nauha -keräystä vietetään jo 12. kertaa. Keräyksen tämänvuotisena teemana on Yhdessä eteenpäin. Yhdessä voimme vaikuttaa siihen, että rintasyöpään sairastuneet eivät jää yksin sairautensa kanssa. Välittäminen, huolenpito sekä tuen antaminen ovat korvaamattomia apuja sairastuneelle. Yhdessä voimme myös auttaa rintasyövän tieteellisten tutkimusten etenemistä sekä pitämään huolen, että yhä useampi potilas saa tarvitsemansa hoidon. Me jokainen olemme elämän arvoisia!

Yhdessä eteenpäin korkein koroin! Design Minna Parikka

Haluan omalta osaltani muistuttaa teitä kaikkia kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Vaikka sairaus ei koskettaisi meitä itseämme, niin se voi koskettaa jotakin lähipiirissämme. Pienillä teoilla voimme auttaa syöpään sairastuneita. Lahjoittamalla muutaman euron Roosa nauha -keräykseen voimme saada kasaan suurenkin summan. Pienistä puroista syntyy iso virta... 

Stiplun virtuaaliseen keräyslippaaseen voi käydä antamassa oman tukensa taisteluun rintasyöpää vastaan. Keräys on käynnissä lokakuun viimeiseen päivään asti. Katsotaan millaisen summan saamme yhdessä kerättyä! Lippaan löydät osoitteesta http://oma.syopasaatio.fi/roosa-nauha/aloita-keraeys.aspx?col=5-1590

Lisää tietoa rintasyövästä sekä Roosa nauha -kampanjasta löytyy osoitteesta cancer.fi/roosanauha


Psssttt...
Roosa nauha -kampanjan historia juontaa juurensa 1990-luvun alkuun Yhdysvaltoihin. Tuolloin AIDSin vastaisesta kampanjasta innostuneet Evelyn H. Lauder ja Alexandra Penney halusivat kiinnittää huomiota rintasyövän yleistymiseen ja kerätä varoja rintasyöpätutkimuksiin. Lauder ja Penney valitsivat oman kampanjansa symboliksi vaaleanpunaisen silkkirusetin ns. tietoisuusnauhan. Nykyisin kampanja järjestetään yli 40 maassa ympäri maailman.  

Pidetään huolta toisistamme!

-Maija

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground