Rakkaudesta vanhoihin huonekaluihin

Feb 21, 2014


Paikka: Sisustus ja verhoilu Lilja & Kirsikka
Sijainti: Laaksolahdentie 41, 02730 Espoo
Perustettu: Avattu lokakuussa 2012

Jenni Pakalén, Lilja & Kirsikka sisustus- ja verhoiluliikkeen perustaja, kertoo silmät säihkyen vanhojen tuolien viehätyksestä. Espoossa, omakotialueella sijaitsevassa liiketilassa, seisoo rivi tuoleja odottamassa kunnostusvuoroaan. Vanha liikehuoneisto on muuttunut reilussa vuodessa, kampaamosta vanhojen tuolien parantolaksi sekä pieneksi sisustusliikkeeksi. Lasipurkit nappeineen ja vetoketjuineen, kauniit koristenauhat, vetimet, taulujen kehykset sekä monet muut sisustusesineet saavat olon tuntemaan kuin olisi karkkikaupassa. Kaikkea on ihasteltava ja tarkasteltava lähempää. Hyllyrivi erottaa myymälän työtilasta, jossa vanhat tuolit saavat uuden elämän.


"Rakastuin huonekalujen kunnostukseen opiskellessani maalariksi vuosituhannen vaihteessa, Vantaan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa, huonekalujen entisöintiin painottuneella rakennusmaalari -linjalla. Valmistuttuani maalariksi laajensin taitojani opiskelemalla verhoilijaksi Helsingin tekniikan alan oppilaitoksessa, josta valmistuin vuonna 2006. 
  Jo opintojen alkuvaiheessa oli tiedossa, että jos ei halua liukuhihnalle uudistuotantoon, yrityksen perustaminen on ainut vaihtoehto työllistyä alalla. Valmistumiseni jälkeen työskentelin rakennustyömaalla maalarina, jossa huomasin, että vaikka pidinkin kovasti maalarin töistä, en jaksa jatkuvasti vaihtuvaa työmaata ja kaipasin huonekalujen kauneutta."

Jenni jäi äitiyslomalle vuonna 2007 jolloin työnteko maalarina vaihtui kotiäidin rooliin. Esikoisen syntymä vuoden 2008 alussa toi elämään uudet kuviot. Vuonna 2010 syntyi perheen kuopus.
  Useamman kotona vietetyn vuoden jälkeen alkoi Jenni kaipaamaan elämäänsä jotain omaa, kodin ja perheen lisäksi. Kodin läheisyyteen oli äitiysloman alussa avattu Pieni jäätelöbaari Vohveli, jonne hän päättikin hakea töihin viikonlopuiksi."Työskentely Vohvelissa oli mukavaa. Tutustuin töiden ohella omistajan molempiin tyttäriin. Toinen tyttäristä, Susanna Ahjoniemi, opiskeli tuolloin samassa koulussa verhoilijaksi, josta itse olin aiemmin valmistunut. Molempien intohimo vanhoihin huonekaluihin sai Susannan kysymään kesällä 2012, haluaisinko perustaa verhoomon hänen kanssaan. Kysymys tuli täydelliseen kohtaan elämässäni, sillä pohdin samoihin aikoihin omaa tulevaisuuttani."

Yrityksen perustaminen lähti vauhdilla liikkeelle. Liiketilat löytyivät kuin itsestään Vohvelin naapurista. Pitkään yrittäjänä toimineesta Vohvelin omistajasta, Jari Luukkosesta, oli suuri apu neuvonantajana monen asian kanssa. Jennin isä, Veijo Riikonen, puolestaan auttoi tytärtään alkuun lainaamalla yritykselle alkupääoman. Jo muutamia kuukausia myöhemmin, 13. lokakuuta 2012 avasi ovensa Sisustus ja verhoilu Lilja & Kirsikka.Espoon Laaksolahdessa, omakotialueella sijaitseva Lilja & Kirsikka on reilun vuoden aikana löytänyt asiakaskuntansa. Jo avajaisten yhteydessä Jenni ja Susanna saivat ensimmäiset asiakkaansa. Siitä lähtien töitä on ollut tasaisen kasvavaan tahtiin.
  Paljon on ollut opittavaa yrityksen pyörittämisestä ja paperitöistä aina saumurin langoittamiseen. Työ on opettanut tekijäänsä. Apuakin on ollut saatavissa. Jennin vanhemmat, veli sekä puoliso Juha, ovat olleet suureksi avuksi alusta lähtien. Veljen vaimokin on tuonut oman panoksensa yritykseen tekemällä käsitöitä myymälään. Perhe on tukenut Jenniä unelman toteuttamisessa ja auttanut myös sen jatkumisessa, kun Susanna luopui omasta osuudestaan.

"Susanna jatkoi opiskeluja töiden ohella vielä seuraavaan kevääseen saakka, jonka jälkeen hän jäikin äitiyslomalle, luovuttaen koko yrityksen minulle. Ilman Susannan tuomaa rohkeutta, en tiedä olisinko uskaltanut yksin tätä kaikkea aloittaa. Perheeni on ollut suurena tukena tässä kaikessa. Mieheni on toiminut myös henkisenä tukena oman uskon loppuessa ja hoitanut lapsiamme, minun ollessa töissä usein 12 tunninkin mittaisia päiviä.
  Olen iloinen ja onnellinen kun saan toteuttaa itseäni ja tehdä sitä mitä rakastan. Aika kuluu kuin siivillä, kun uppoutuu työntekoon. Yleensä ei malttaisi lähteä kotiinkaan. Mukavat asiakkaat piristävät päivää ja on kiva kuulla tarinoita huonekalujen historiasta. Päivääkään en ole katunut ja nyt elän unelmaani!
   

1 comment:

  1. Hienoa, kun saa tehdä sellaista työtä jota rakastaa. Se pitää ihmisen virkeänä.

    ReplyDelete

Proudly designed by Mlekoshi playground